Privredna komora Srbije (PKS) organizovaće učešće 24 najperspektivnije domaće startap kompanije na Veb samitu, najvećoj svetskoj tehnološkoj konferenciji, koja se održava od 11. do 14. novembra  u Lisabonu, najavio je danas Marko Čadež, predsednik PKS, saopšteno je na konferenciji za medije 5. jula u Beogradu.

„U prvom krugu, javnim glasanjem biće izabrano 50 startapa koji će se početkom septembra predstaviti uživo na do sada najvećem pič događaju u Srbiji – Web Summit Serbia Pitch, nakon čega će biti izabrana 24 najbolja za lisabonski samit“, objasnio je Čadež i dodao da je ovo sjajna prilika za sve naše startape, jer i oni koji ne budu među najboljih 24, imaće priliku da po povoljnijim uslovima nastupe na ovom svetskom događaju u prestonici Portugalije.

Kriterijumi za izbor su inovativnost, potencijal za poslovanje na globalnom tržištu, dobar poslovni model, društveni i ekološki uticaj, tim i stručnost, kao i kvalitet prezentacije. Da bi startap mogao da konkuriše i ostvari povlastice ne može da bude stariji od pet godina, mora da ima sopstveni softverski proizvod, ili da radi na povezanim hardverskim uređajima, kao i da ima veb sajt, objasnio je Nemanja Jovičić, člana tima Web Summit Srbija, koja je partner PKS u organizaciji nastupa u Lisabonu.

“Svi startapi koji se prjave na javni poziv imaće priliku da prođu četvoromesečnu obuku koja uključuje masterklas radionice, predstave se na pič događaju u septembru, ostvare globalnu vidljivost i uče od vodećih stručnjaka i profesionalaca”, rekao je Jovičić.

 

 

Prošlogodišnja iskustva učešća na ovoj prestižnoj svetskoj tehnološkoj manifestaciji podelila je Teodora Pećanac iz startapa Petsi, koja je istakla da Veb samit u Lisabonu nudi povezivanje sa višemilionskom globalnom startap zajednicom, investitorima i partnerima. „Lisabon je prilika koja se ne propušta“, poručila je Pećanac.

O kakvom događaju je reč govore i prošlogodišnje brojke kada je Web Summit okupio više od 70.000 učesnika iz 153 zemlje i preko 2.600 startapa i više od 900 investitora. Prijava zainteresovanih i detaljnije informacije na sajtu: websummit.rs