Nofar Energy postavio kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji – Projekat košta 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh

Izraelska kompanija Nofar Energy postavila je 27. maja kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW, najavljeno je na konferenciji za medije u Beogradu. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Time počinje izgradnja dve solarne elektrane Ada1 i Ada2 u Severno Banatskom okrugu u Vojvodini, na lokaciji koja obuhvata 30 hektara u mestu Ada.  Projekat je vredan 25 miliona evra, a procenjena godišnja proizvodnja električne energije je 33.150.000 kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Kako je saopšteno, Nofar Energy širi svoj portfolio obnovljivih izvora energije naprednim projektom solarnih elektrana od 26 MW, ovde u Srbiji, i plan je da već krajem ove godine one počnu sa radom.

– Opredelili smo se da u fazi izgradnje angažujemo Girisim Elektrik, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta. U fazi smo još nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2. Takođe, želim da naglasim da naša kompanija izuzetno ceni  podršku banaka, te sa zadovoljstvbom ističem da bankarski sektor prepoznaje i podržava projekte ove vrste – naglasio je Yoav Shafrir, generalni direktor kompanije Nofar Adria.

Nofar koristi napredne tehnologije u solarnim projektima, čime omogućava zemljama da dođu do efikasnijeg, ekološkog i stabilnijeg tržišta energije. Procena je da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine  smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, očuvanju šuma u obimu od preko 7.000 hektara, te 581.000 stabala u  periodu od 10 godina, saopšteno je na prezentaciji projekta u Beogradu.