Autor: Radojka Nikolić

Zagreb, 28. februara 2024.

„Godišnja inflacija u Evropskoj uniji će vrlo brzo doći na dva procenta, a pašće i ispod. Već sredinom ove godine počeće priče o tome kada i koliko kamate idu dole. Neće više biti reči o tome koliko idu gore jer je inflacijski bauk nestao u Evropskoj uniji“, ocenio je Velimir Šonje, jedan od najuglednijih hrvatskih ekonomista, direktor hrvatskog ekonomskog laba Arhivanalitika, specijalizovanog za makroekonomske analize i prognoze.

Ovom uvodnom analizom o makroekonomskoj slici Hrvatske i Evropske unije otvorena je prva konferencija o ulaganju u nekretnine, koja se održava u zagrebačkom Hilton hotelu 28. i 29 februara 2024. godine. Konferenciju pod nazivom RE:D organizuje specijalizovana kompanija HESA Group, u saradnji sa Jutarnjim listom i magazinom D&D – Dom i dizajn. Na čelu HESA Group je Marina Franolić koja objašnjava da akronim RE:D znači – Real Estate:Development. “To jasno ukazuje na to da je glavna tema konferencije usmerena na investicije u području nekretnina, na trendove, i globalne i regionalne, u oblasti razvoja i korišćenja prostora, od stanogradnje do poslovnog i hotelskog”, ističe direktorka HESA Group.

A kada je reč o makroekonomskim prilikama, Velimir Šonje je u svom uvodu, govoreći o smirivanju inflacije u EU, naglasio da je prestala dominacija glavnih faktora koji su uzrokovali inflaciju: cene energenata su stabilne, pogotovo nafte, cene glavnih sirovina hrane na globalnom tržištu padaju još od prošle godine, a i proizvođačke cene takođe padaju od 2023. godine:

“Dakle, cene se globalno smiruju i već od juna očekujemo pad kamata. No, mora se malo pričekati dok se to oseti i kod nas u ovom delu Evrope. Ne treba očekivati da će sve cene pasti u odnosu na prethodni period, ali glavno je da smo prošli vrhunac rasta kamatnih stopa”, rekao je Šonje.

Kad je reč o tržištu nekretnina, Velimir Šonje kaže da rasta ima i da se Hrvatska, po obimu investicija vratila u uspešnu 2010. godinu. No, on naglašava da su investicije na ovom tržištu podstaknute državnim ulaganjima, što iz kapitalnih sredstva, što iz EU fondova, posebno sredstava pristiglih zbog obnove od zemljotresa. Tako državne investicije u infrastrukturu i nekretnine iznose pet odsto hrvatskog BDP-a, ali se dobro drže i privatne investicije koje dostižu 15 odsto BDP-a.

“Država i EU fondovi su glavni razlog rasta BDP-a, kao i privatna potrošnja koja snažno doprinosi rastu povećanjem plata”, rekao je Šonje i podsetio da je ulazak Hrvatske u šengen zonu značajno povećao investicijsku poziciju Hrvatske, privukao i druge investitore a uz to, doneo Hrvatskoj uštedu od 160 miliona evra, koliko je ranije trošeno na konverziju valuta iz kune u evro.

Priličan optimizam postoji u privredni i ukupni rast Hrvatske i u 2024. godini. Velimir Šonje očekuje rast BDP-a od najmanje tri procenta, a možda i više, jer će se nastaviti investicioni ciklusi i rast lične potrošnje.

U pet glavnih poruka za 2024. godinu, Šonje je istakao:

1.inflacija se zaustavlja, 2.nema rasta kamata na kredite u srednjem roku, 3.EU privreda će ostati “anemična”, 4.lična potrošnja i država guraju rast u Hrvatskoj i 5.na tržištu nekretnina se očekuje stagnacija i korekcija cena.

Govornici i kompanije koje je RE:D konferencija okupila već u svom prvom održavanju, krajem ovog februara, ukazuje na značaj ovog skupa koji postavlja nove trendove i potencira brži razvoj tržišta nekretnina. Samo neki od njih su: 3LHD, Alfa stan grupa, ALFI RE, Arena Hospitality Group, ARHIV, CC Real, Colliers, Cushman & Wakefield CBS International, de Architekten Cie, Dogus grupa, Grawe nekretnine, HNK Hajduk, Kadena Properties, Erste & Steiermärkische Bank, Erste Plavi, Grad Rijeka, Hrvatski savet za zelenu gradnju, Irundo, Imperium immobiliare, Interkapital, LCN Capital Partners, MZLZ, Meridian 16, MPG, Opereta nekretnine, Plan Radar, Primo Real Estate, Spiller Farmer, Tehnika, Zagreb City Hotels i mnoge druge.