Emil Tedeschi: Odlični prodajni rezultati u svim poslovnim segmentima omogućili su značajan rast profitabilnosti, uprkos i dalje izazovnom okruženju i visokim troškovima poslovanja

Emil Tedeschi: Odlični prodajni rezultati u svim poslovnim segmentima omogućili su značajan rast profitabilnosti, uprkos i dalje izazovnom okruženju i visokim troškovima poslovanja

 Atlantic Grupa je u 2023. godini zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 973,9  miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 15,1 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 13,3 odsto u odnosu na 2022. godinu i iznosi 86,6 miliona evra, dok je neto dobit porasla 20,0 odsto i iznosi 31,2 miliona evra, saopštila je ta kompanija 27. februara.

“U još uvek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim poslovnim segmentima i na svim važnijim tržištima. Odlični prodajni rezultati omogućili su i snažan rast profitabilnosti, uprkos i dalje visokim troškovima sirovina i materijala za pakovanje, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene. Takođe, nastavili smo s ulaganjima u razvoj poslovanja, uključujući inovacije u proizvodnom portfelju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta, zelenu i digitalnu transformaciju Atlantic Grupe, kao i sa nastojanjima za rast kroz akvizicije. Posebno sam zahvalan našim zaposlenima na predanosti, kao i našim kupcima i partnerima na dugogodišnjoj podršci. Iako očekujemo da će geopolitičko i makroekonomsko okruženje i dalje biti izazovno, ostajemo uvereni da ćemo nastaviti s uspešnim poslovanjem i održivim rastom“, istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

 Atlantic Grupa je u 2023. godini zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 973,9  miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 15,1 odsto.

Najveći rast ostvarila su Strateška poslovna područja (SPP) Slatko i slano (26,3 odsto) te Pića (18,6 odsto), koja su uz vrednosni ostvarila i značajan količinski rast prodaje. Dvocifreni rast beleže i poslovno područje (PP) Donat s 12,5 odsto i apotekarsko poslovanje sa rastom od 12,2 odsto. U distribuciji prednjače  Strateško distributivno područje (SDP) Severna Makedonija s rastom od 19,3 odsto, sledi SDP Hrvatska s rastom od 19,0 odsto i Srbija s rastom od 16,2 odsto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe sopsteveni brendovi čine 62 odsto, apotekarsko poslovanje 9 odsto, dok principalski brendovi učestvuju s 29 odsto prihoda od prodaje. Kafa se sa 199,9 miliona evra, tj. udelom od 20,5 odsto u ukupnom prihodu od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

U oktobru je sa Strauss Grupom potpisan kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Strauss Adriatic, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji.

Tokom 2023. godine Atlantic Grupa je uspešno pokrenula rad dve solarne elektrane, na centralnom logističko distributivnom centru Zagreb i na proizvodnoj lokaciji u Rogaškoj Slatini. Indeks održivosti Atlantic Grupe, koji predstavlja interno definisano merilo za procenu i izveštavanje o postizanju ciljeva održivog poslovanja i društvene odgovornosti, u 2023. godini je premašio ciljanu vrednost. Komponente Indeksa održivosti Atlantic Grupe čini pet ključnih prioriteta: smanjenje emisije gasova staklene bašte, odgovorno upravljanje vodnim resursima, briga o zaposlenima, korišćenje recikliranih i reciklažnih materijala I specifične održive inovacije u proizvodima.

U oktobru je sa Strauss Grupom potpisan kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Strauss Adriatic, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. U području distribucije, s Grupom Podravka je dogovorena saradnja koja podrazumeva Atlantikovu distribuciju Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu i Podravkinu distribuciju Atlanticovog asortimana na tržištu SAD-a. U Sloveniji je ostvaren značajan iskorak na području distribucije saradnjom s novim principalom Haleon, dok je u Skoplju zaključena 12 miliona evra vredna investicija u novi logističko distributivni centar.

Od važnijih priznanja, Atlantic Grupa je četvrtu godinu zaredom dobitnica prve nagrade za odnose s investitorima, koja se dodeljuje u saradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke berze (ZSE), a treću godinu dobitnica nagrade za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja u kategoriji Vodećeg tržišta ZSE, koju dodeljuje HANFA. Krajem godine Atlantic Grupa je od renomirane agencije za upravljanje nekretninama S IMMO AG kupila kompaniju Eurocenter d.o.o., koja u svom vlasništvu ima poslovnu zgradu Eurocenter na adresi Miramarska cesta 23 u Zagrebu, gde se inače nalazi dugogodišnje sedište kompanije.