Kristalina Georgijeva u intervjuu za američku tv mrežu CBS News, 1. januara 2023. godine (Screenchot)

Kristalina Georgieva u intervjuu za američku tv mrežu CBS News, 1. januara 2023. godine (Screenchot)

Svog prvog radnog dana u 2023. godini, 1. januara, Kristalina Georgieva, direktorka Međunardnog monetarnog fonda govorila je za američku tv mrežu CBS News i u ekskluzivnom intervjuu uputila ozbiljna upozorenja na dramatičan period i godinu koja je pred nama:

“Kratkoročno, imam loše vesti. Kina je dramatično usporila 2022. zbog stroge politike nulte tolerancije na COVID-19. Prvi put u 40 godina, rast Kine u 2022. verovatno će biti na nivou ili ispod globalnog rasta. To se nikada ranije nije desilo. A gledajući na sledeća tri, četiri, pet ili šest meseci, ako dođe do ublažavanja ograničenja COVID-a, to će značiti slučajeve ‘požara COVID-a’ širom Kine, jer će Kinezi početi da putuju”, rekla je Georgieva.

Georgieva: Za većinu svetske ekonomije 2023. će biti teška godina, teža od godine koju ostavljamo za sobom. Zašto? Zato što tri velike ekonomije, SAD, EU, Kina, sve usporavaju istovremeno. SAD su najotpornije.

Na komentar novinarke Margaret Brenan, koja je vodila intervju, o tome da smo već naučili koliko svet zavisi od kineskog lanca snabdevanja, te da li se očekuje domino efekat, jer je Kina druga ekonomija sveta, direktorka MMF-a je odgovorila da su do sada najveći uticaj na globalne lance vrednosti imala ograničenja zbog COVID-a.

“Kada zatvorite veliki grad ili veliku luku, posledice po ekonomiju su značajne i to se desilo u vreme COVID-a. Ali, u 2023. godini bismo imali uticaj da se ljudi razbole, da ne idu na posao, međutim, ekonomija bi bila otvorena. Pre COVID-a, Kina je ostvarivala 34, 35, 40% globalnog rasta. To više ne važi. Ali, to je najviše stresno za – za azijske ekonomije. Kada razgovaram sa azijskim liderima, svi počinju pitanjem: šta će se desiti sa Kinom? Da li će se Kina vratiti na viši nivo rasta?”, prokomentarisala je Kristalina Georgieva i nastavila:

“Za većinu svetske ekonomije 2023. će biti teška godina, teža od godine koju ostavljamo za sobom. Zašto? Zato što tri velike ekonomije, SAD, EU, Kina, sve usporavaju istovremeno. SAD su najotpornije. SAD bi mogle da izbegnu recesiju. Ali, polovina Evropske unije biće u recesiji 2023. godine. Kina će ove godine dodatno usporiti, što se pretvara u negativne trendove na globalnom nivou. Kada pogledamo tržišta u razvoju u privredama u razvoju, tamo je slika još gora. Zašto? Jer njih, povrh svega, pogađaju i visoke kamate i apresijacija dolara. Za one privrede koje imaju visok nivo duga, ovo je pustoš”, naglasila je šefica MMF-a.

Georgieva: Polovina Evropske unije biće u recesiji 2023. godine

Georgieva: Naša poruka centralnim bankama je – morate da vidite kredibilan pad inflacije, pa tek onda možete razmišljati o promeni politike stopa.

Kao jedinu dobru vest za 2023. godinu Kristalina Georgieva je izdvojila očekivanje da će se krajem ove godine inflacija usporiti. Ali, minimalno: na globalnom nivou inflacija će usporiti na šest i po procenata sa oko sedam odsto.

“Tek pred kraj 2023. godine očekujemo usporavanje. Inflacija će ići do kraja 2023, pod uslovom da centralne banke ostanu na ovom kursu održavanja referentnih kamatnih stopa. Dolazi do globalnog usporavanja ekonomije: predviđamo da će globalni rast pasti na 2,7 odsto, možda čak i niže sledeće godine. Setite se, 2021. je globalni rast iznosio šest odsto. Globalni rast je pao na 3,2 odsto ove godine, 2022. I nastaviće da pada ako se centralne banke uspore borbu protiv inflacije. Tada rizikujemo da inflacija bude upornija. Dakle, naša poruka centralnim bankama je – morate da vidite kredibilan pad inflacije, pa tek onda možete razmišljati o promeni politike stopa”, izjavila je Kristalina Georgieva.

Kristalina Georgieva: Krajem ove godine inflacija će usporiti. Ali, minimalno: na globalnom nivou inflacija će usporiti na šest i po procenata, sa oko sedam odsto.

Podsećajući da novac više nije jeftin, kao što je bio u vreme prvog udara pandemije COVID-a, kada su vlade pomagale privredi i građanima, Kristalina Georgijeva je poručila vladama: Usredsredite se na svoje budžete, uverite se da imate dovoljno prihoda za prikupljanje i  trošite budžete veoma mudro.

Savet vladama: Usredsredite se na svoje budžete, uverite se da imate dovoljno prihoda za prikupljanje i  trošite budžete veoma mudro.

Direktorka MMF-a je podsetila da ova institucija i postoji za one kojima je potrebna pomoć, a pre svega za zemlje u razvoju.

“Fond je izvor podrške i ja sam veoma zadovoljna što mnogi naši članovi dolaze kod nas. Samo u 2022. godini, čak 16 zemalja je tražilo programe MMF-a. Izdvojili smo 90 milijardi dolara podrške za ove zemlje. Trenutno imamo 36 zahteva i želimo da pomognemo našim članovima. Moja poruka je: nemojte misliti da ćemo se vratiti na predvidivost pre COVID-a. Čeka nas više neizvesnosti, više preklapanja kriza. Umesto da plačemo za vremenima koje smo imali, moramo da se stegnemo i da delujemo na agilniji, oprezniji način”, naglasila je Kristalina Georgieva, podsećajući da institucija MMF-a uvek nastoji da okupi kreatore ekonomske politike kako bi bili mudri i uporni u suočavanju sa aktuelnim dramatičnim izazovima.

R. Nikolić