Nebojša Đekić

Nebojša Đekić

Prošle godine došlo je do ubrzanja inflacije u Evropi, a najveći uzrok tome bili su problemi u lancima snabdevanja. Kao posledica kovida, cene transporta dostigle su rekordan nivo, a kontejnerski transport je poskupeo više od tri puta u poređenju sa prepandemijskom ponudom. Ova godina i donosi drastičan pad vozarina u pomorskom transportu, posebno u trećem kvartalu ove godine. Nebojša Đekić, direktor prodaje u kompaniji Cargo partner, kaže da su se cene na određenim prekookeanskim rutama približile onima pre covid-a.

“Tamo gde su brodari tokom pandemije značajno, a u mnogo slučajeva neopravdano podizali svoje cene, sada su prinuđeni da ih smanjuju. Zbog aktuelnih ekonomskih i političkih dešavanja u svetu, ponuda i tražnja diktiraju cenu usluga i u transportu. Pošto sada nema dovoljno tereta, prevoznici svoje cene dodatno spuštaju, što znači da će imati manju dobit”, navodi Đekić.

Krajem januara se tradicionalno obeležava kineska Nova godina, pa se očekuje da se narednih nedelja povećaju porudžbine u međunarodnom robnom transportu.