Ovog decembra, noć između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST Beograd organizuje intezivno programersko takmičenje AIBG Belgrade (Artificial Intelligence BattleGround Belgrade). Peti put zaredom, na jednom mestu će se okupiti 16 studentskih timova, koji će se takmičiti u izradi inteligentnog igrača (bot-a) za zadatu video igru. Svaki tim će imati na raspolaganju 20 sati, nakon čega će botovi odmeravati snage u direktnom nadmetanju u dve faze – grupnoj i finalnoj borbi. Tri najbolje rangirana tima osvojiće vredne nagrade u iznosu od 100 000, 50 000 i 25 000 dinara, dok će od ove godine ostvariti i plasman na Finalnu rundu takmičenja (Zagreb 2023) gde će imati priliku da se oprobaju i protiv najveštijih programera iz celog regiona.

Cilj ovog takmičenja je da studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta obezbedi priliku da priđu korak bliže profesionalnom svetu kroz rad na samostalnom projektu, primenu i proširivanje znanja o veštačkoj inteligenciji i programiranju, dok paralelno razvijaju takmičarski, ali i timski duh.

 Pored centralnog takmičarskog događaja, AIBG organizuje i dodatne edukativne sadržaje – MeetUp i EDU radionice. MeetUp za cilj ima informisanje svih zainteresovanih studenata o trendovima u veštačkoj inteligencijii, dok su EDU radionice namenjene unapređivanju veština samih takmičara.

Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd je međunarodna, neprofitna, apolitična studentska organizacija. Od svog osnivanja 2003. godine, lokalna grupa omogućava povezivanje, razmenu i saradnju sa studentima iz cele Evrope.

Poruka AIBG glasi: Ukoliko si ambiciozan student i željan izazova, onda okupi ekipu od 3-4 člana, prijavi se i isprobaj svoje programerske sposobnosti u ovom intezivnom hakatonu! Prijave će biti otvorene od 09. do 25. novembra na sajtu aibg.best.rs.