Piše: Nebojša Janićijević, predsednik Izvršnog odbora Intesa Leasing

 

Intesa Leasing Beograd – Transformacija poslovnog modela uprkos pandemijskoj krizi

Nema sumnje da je izbijanje globalne pandemije unelo dramatične promene u sve industrije i oblasti poslovanja, ali i da su tek pojedini pokazali sposobnost i spremnost da u novim tržišnim okolnostima prepoznaju potencijal za unapređenje poslovnih procesa i postave osnove za ubrzani rast.

U slučaju Intesa Leasing Beograd (ILB), početak pandemije vremenski je koincidirao sa završetkom veoma važnog ciklusa ulaganja u transformaciju poslovnog modela i digitalizaciju poslovanja započetog 2012. godine. Zahvaljujući kontinuiranom radu na unapređenju i optimizaciji poslovanja sa ciljem povećanja brzine donošenja odluka, kao i unapređenja efikasnosti u realizaciji finansiranja, novi biznis model utemeljen na automatizaciji poslovnih procesa doživeo je svoju punu afirmaciju 2020. godine.

U izmenjenim uslovima poslovanja prepoznali smo prostor za napredak i odlučili da bez obzira na otežavajuće okolnosti započnemo sa punom primenom online modela rada i  svih novih rešenja i alata u postupku odobrenja zahteva koje smo razvili. Testiranje celokupnog modela desilo se u najzahtevnijem momentu, ali sa najboljim mogućim rezultatima njegove primene. Uprkos otežanim tržišnim i poslovnim okolnostima tokom pandemije, uspeli smo da se transformišemo i nametnemo kao moderna lizing kompanija koja svoje poslovanje ubrzano bazira na digitalizaciji.

Kao deo internacionalne grupacije Intesa Sanpaolo i vodeće banke na tržištu Banca Intesa, ILB je bila prepoznata kao kompanija koja se uspešno bavi finansiranjem sredstava koja naši klijenti koriste za poslovne potrebe – od komercijalnih vozila različitih tipova, preko mašina i građevinske mehanizacije, do poljoprivredne mehanizacije i poslovnih nekretnina, gde smo i lideri na tržištu.

U segmentu finansiranja automobila postojao je dalji prostor za rast, zbog čega smo odlučili da napravimo dodatni iskorak kroz ulaganja u nove tehnologije i ubrzanje postupka odobrenja zahteva.

Komplikovane procedure, mnoštvo dokumentacije i svega onoga što nam je do pre samo godinu dana bilo ograničavajući faktor za dalji napredak i u ovom segmentu poslovanja, ulaganjem u nove tehnologije i automatizovane modele odobrenja zahteva uspeli smo da eliminišemo u veoma kratkom roku. Kao rezultat, omogućili smo klijentima da kod naših prodajnih timova u salonima automobila na licu mesta apliciraju za finansiranje i dobiju odgovor u roku kraćem od jednog minuta, budući da se zahtev za finansiranje putničkog ili komercijalnog vozila sada obrađuje za kraće od 60 sekundi. Dok klijent ispija espresso u salonu automobila i razgleda automobil svog izbora, njegov prodajni agent samo jednim klikom na aplikaciji omogućava Lizing brzinom espressa.

Potvrdu o odobrenju zahteva i potrebnu dokumentaciju za realizaciju finansiranja klijent dobija putem e-maila. Neophodna dokumenta za realizaciju finansiranja klijent takođe može dostaviti putem e-maila i kompletnu proceduru završiti samo jednim odlaskom u prostorije ILB ili u neku od ekspozitura Banca Intesa. Ceo postupak je tako moguće završi za najviše dva radna dana, a po potrebi i u kraćem roku. Inovativni pristup procesu odobrenja, uz kontinuiranu posvećenost širenju mreže partnera, omogućio nam je da značajno doprinesemo povećanju udela lizing finansiranja novih, ali i polovnih vozila, kao i da postanemo lider u ovom segmentu tržišta.

Sa preko 115 miliona evra novorealizovanog iznosa finansiranja u 2022. godini, uspeli smo da udvostručimo portfolio kompanije, koji je dostigao iznos od preko 200 miliona evra sa više od 10.000 aktivnih ugovora.

Tu našim težnjama za unapređenjem nije kraj. Plan je da u sledećoj fazi digitalnog razvoja omogućimo klijentima da na licu mesta, u salonu automobila, kompletnu ugovornu dokumentaciju potpišu digitalno, a konačni cilj je, kada se steknu uslovi za to, da im obezbedimo i mogućnost da obave prvu registraciju kupljenog vozila u samom salonu. Dakle, do novog vozila uz samo par klikova i jedan odlazak u ILB ili neku od ekspozitura Banca Intesa!