Potpredsenica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila izložbu „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ u rodnom gradu velike slikarke

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, 11. oktobra je svečano otvorena izložba pod nazivom „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ autora prof. dr Igora Borozana i prof. dr Lidije Merenik. Izložba je realizovana povodom 150 godina od rođenja velike srpske slikarke i rađena je u saradnji sa Narodnim muzejem Srbije na inicijativu Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ prati razvoj Nadeždinih slikarskih ostvarenja kojima je zauzela mesto jednog od ključnih protagonista moderne u srpskoj istoriji umetnosti.

Osim umetničkih dela iz zbirnih fondova Galerije i Narodnog muzeja, na izložbi su zastupljeni radovi iz kolekcija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Kao poseban segment, koji su realizovali kustosi Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, izložbu prati i inkluzivna izložba prilagođena slepim i slabovidim licima priređena u saradnji sa Tiflološkim muzejem iz Zagreba, Specijalnom bibliotekom za slepa i slabovida lica Republike Srpske i Muzejem savremene umjetnosti u Banjaluci.

Direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ – Branko Ćalović u svom obraćanju prisutnim zvaničnicima, i poštovaocima dela Nadežde Petrović, naglasio je da smatra da je grad Čačak raznovrsnim programima posvećenim ovom jubileju doprineo da se dostojno oduži ogromnom Nadeždinom trudu: ,,Nadežda Petrović je umetnica koja je prizore srpskog predela prenela u savremene tokove evropske umetnosti – umetnica čije slike znače definitivan raskid sa tradicionalnim slikarstvom, izborila se za slobodu u stvaranju kojoj je težila, a ličnim primerom pokazala beskompromisnost u borbi za slobodu i čast sopstvenog roda. Danas, na njen 150-ti rođendan u ime svojih kolega i u svoje lično ime obećavam da ćemo i dalje ostati na Nadeždinom putu“.

Izložba je otvorena u vreme održavanja manifestacije „Dani evropske baštine“, čija je ovogodišnja tema „Živo nasleđe“, kojom se ispituje kako je jučerašnje nasleđe postalo današnje i kako to nasleđe zahvaljujući ljudima koji prenose svoje znanje može biti sačuvano za buduće generacije.

Poštovaocima Nadeždinog nasleđa obratila se i direktorka Narodnog muzeja Srbije – Bojana Borić Brešković: ,,Predstavljamo vam tematsku raznovrsnost Nadeždinog stvaralačkog izraza zanosvanog na konceptutualnom pristupu autora da je moderna u srpskoj umetnosti stvorena zahvaljujući Nadeždinom individulanom delovanju 1905. godine a da je svoj vrhunac imala u ostvarenjima slikarske pariske i postpariske faze između 1910. i 1914. godine. Sve to jasno i nedvosmisleno možete videti na izložbi koju ćemo upravo otvoriti. Ona oslikava bogat Nadeždin slikarski opus visko ga postavnjajući u koncept jugoslovenskih modernističkih i evropskih stremljenja, jednako kao i u okvire u kojima je živela i delovala i koji su odredili njenu ličnost i njeno stavarlaštvo.“

Izložba ,,Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ i proslava jubileja 150 godina od rođenja ove znamenite slikarke jedan je od ključnih programa projekata „Prestonica kulture Srbije“. Najpre predstavljena u Narodnom muzeju Srbije, a zatim i u muzejima i galerijama, saradnicima na projektu – Galeriji „Božidar Jakac“ u Kostanjevici na Krki, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Izazvala je veliko interesovanje publike. Nakon Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ biće priređena u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.

Izložbu je svečano otvorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković: „Njena sveukupna ličnost jedna je od najsjajnih zvezda u bogatom sazvežđu srpske istorije i kulture. Jedinstven slikarski dar upotpunila je humanitarnim radom i istinskim patriotizmom čime je u našem narodu zaslužila svakako najviši stepen poštovanja. Životni i umetnički kredo Nadežde Petrović pravi su primer iskrenog rodoljublja, ispravnog shvatanja načela opšeg dobra i žrtvovanja pojedinca za svoj narod i svoju državu. Njena socijalna angažovanost u doba ratova koji su zadeseli Srbiju i za vreme njih, postala je etalon za prevazilaženje najtežih životnih okolnosti i iznalaženje stvaralačkih motiva u njima. “

Nakon otvaranja izložbe u novom Amfitetru Galerije, još jednom infrastrukturnom unapređenju kulture grada koje je rezultat projekta Prestonica kulture Srbije, upriličena je i monodrama o Nadeždi Petrović ,,Nenapisana pisma“ u izvođenju glumice Narodnog pozorišta Vanje Milačić, a po tekstu Milkice Miletić iz Čačka.

Izložba je u gradu na Moravi otvorena do 25. novembra 2023. godine.