Autor: R. Nikolić

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, na konferenciji Bloomberg Adria Finance and insurance industries trends 2024., koja je održana 28.marta u zemunskoj dvorani Madlenianum (Foto: R. Nikolić)

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, na konferenciji Bloomberg Adria “Finance and insurance industries trends 2024.”, koja je održana 28.marta u zemunskoj dvorani Madlenianum (Foto: R. Nikolić)

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, pažljivo bira skupove kojima prisustvuje, a uz to ima i veoma originalan nastup i obraćanja: koristi citate pisaca i pesnika koje ceni. Ali, na konferenciji Bloomberg Adrije “Trendovi u finansijama i industriji osiguranja u 2024. godini” (Finance and insurance industries trends 2024.) koja je održana 28.marta u zemunskoj dvorani Madlenijanum, kao uvodni govornik, nastup je počela svojim stihovima.

Guverner Tabaković je pročitala svoje stihove, obraćajući se učesnicima konferencije kojoj je prisustvovalo više od 200 visokih predstavnika sveta bankarstva, finansija, osiguranja i biznisa, istovremeno podsećajući na svojih 12 godina uspešnog rada na čelu Narodne banke Srbije.

Jorgovanka Tabaković je ovim stihovima počela svoje uvodno obraćanje na konferenciji Bloomberg Adrije “Trendovi u finansijama i industriji osiguranja u 2024. godini”:

Govorili su mi – umorićeš se.

Upozoravali – slomiće te.

Pretili – prevariće te.

Nisu te dostojni – laskali mi.

Otkud ti među njima – lažno se čudili.

Ne postoji večna vatra – ubeđivali su me.

Ne postoji neiscrpna snaga, uspori – molili su me.

A ja evo i danas trajem,

Trajem jer verujem.

I sve bitke tajne i javne,

Sve borbe vođene sa drugima i sobom,

Danas su trijumf vere u sebe i ljude

Koje sebičnost obuzela nije,

Vera u ljude vođene opštim dobrom!

(Ljubaznošću kabineta NBS dobili smo foto originalnog teksta stihova koje je napisala guverner Tabaković, prim.a.)

No, kako su inflacija i kamate i dalje u fokusu i finansijskog sektora i NBS i građana, guverner Tabaković je najavila da će se inflacija vratiti u okvire cilja  3,0 %, plus-minus 1,5%, već u maju ove godine, te da će se krajem 2024. godine stabilizovati na oko 3%.

„Svima nama će to omogućiti da naš rad bude u potpunosti vrednovan i da ne bude oporezovan inflacijom za koju mi i nismo krivi“, rekla je Tabaković.

Sumirajući rezultate svog 12-to godišnjeg upravljanja centralnom monetarnom institucijom u Srbiji, guverner Tabaković je navela stabilnost kursa dinara prema evru, jer je to, sebi i svom timu, na samom startu postavila kao jedan od prioriteta. Obezbeđujući tu stabilnost, NBS je u prošlih 12 godina kupila 8,3 milijarde evra na tržištu, uvećavajući devizne rezerve koje su krajem prošlog meseca dostigle 25 milijardi evra (prema 10,5 milijardi pre 12 godina). Istovremeno, devizne rezerve u zlatu su povećane sa 14,8 tona (2012. godine) na 40,6 tona zlata koliko sada iznose. Višestruko je povećana dinarska štednja, a devizna štednja je u prošlih 12 godina povećana sa 8 na 14 milijardi evra. Broj banaka u Srbiji je smanjen sa 33 na 20 banaka koliko ih sada ima.

„Zaista se osećam neprijatno kada pred stranim gostima treba da kažem jednom rečenicom: bankarski sektor u Srbiji je visoko likvidan, kapitalizovan i stabilan… A iza toga stoji toliko truda, toliko svakodnevnog rada i ja moram da kažem, ma koliko to zvučalo neskromno, da Narodna banka Srbije nije ona koju drugi podstiču da vodi razvoj u oblasti finansijskih usluga, već to čini sama i u mnogim delovima je i ispred prakse Evropske centralne banke. Zato moram da kažem da naše poslovne banke, njih 19, od ukupno 20, posluju da dobitkom i idu u korak sa našim zajedničkim naporima da život građana u Srbiji učinimo boljim i, koliko je to moguće, sigurnijim i sa višim životnim standardom“, rekla je Jorgovanka Tabaković na konferenciji Bloomberg Adria “Trendovi u finansijama i industriji osiguranja u 2024. godini”.