Kompanija Japan Tobacco International (JTI), u saradnji sa Ambasadom Japana, izabrala je dvanaestu godinu zaredom, pet dobitnika Sakura stipendije za najbolje ideje istraživačkih radova u vezi sa Japanom, saopšteno je 4. septembra.

Na ovogodišnji konkurs prijavio se veliki broj studenata i istraživača širom Srbije, a žiri je još jednom bio suočenom sa izazovom – kako izabrati najbolje? Kandidati su predložili izuzetno kvalitetne sadržaje obuhvatajući veoma interesantne i aktuelne teme, što jasno pokazuje da u Srbiji sazrevaju generacije vrednih i pametnih ljudi koji će sasvim sigurno doprineti daljem napretku naše zemlje. Nakon pregleda radova, komisija je izabrala pet predloga koje odlikuju originalnost, veliki istraživački potencijal, kao i dobar teorijski i praktični pristup.

Novu generaciju dobitnika Sakura stipendije čine:

  • Jovana Ožegović, čiji se predlog istraživačkog rada fokusira na temu poljoprivrede („Smart farming kao katalizator održivog rasta: Studija slučaja japanskog poljoprivrednog sektora i potencijal za Srbiju“)
  • Staša Perišić-Petovar, čiji se predlog istraživačkog rada bavi temom ekonomije („Uticaj japanskih investicija na socioekonomski razvoj Srbije”)
  • Milica Živković, koja je svoj predlog istraživačkog rada usmerila ka Kaizen filozofiji: („Primena Kaizen menadžmenta u online trgovini: Lean pristup za optimizaciju procesa“)
  • Fani Spalević, čiji se predlog istraživačkog rada bavi temom iz oblasti prava („Uporednopravna analiza kontrolisanja posedovanja vatrenog oružja u Srbiji i Japanu“)
  • Nizar Hukić, koji je inspiraciju za predlog istraživačkog rada pronašao u obrazovanju  („Inovacije u obrazovnim sistemima Srbije i Japana – implementacija dobrih praksi“)

“Ove godine dobitnici će imati priliku da odu na studijsko putovanje u Japan, i lično dožive tu čudesnu zemlju. Smatram da je veoma važno da podržimo mlade ljude u njihovoj želji da prošire svoje vidike i da im omogućimo da se upoznaju sa različitim narodima i kulturama, njihovim sociološkim i ekonomskim prilikama, ali i navikama, načinom života i nasleđem. Naša želja je da motivišemo studente i istraživače da prošire svoja znanja i rade na sebi, ali i da bolje upoznaju zemlju koja im je bila inspiracija za istraživačke radove. Veliko hvala Ambasadi Japana koja nas već dugi niz godina podržava u ovoj nameri”, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da upravo mladi istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, donose prosperitet Srbiji i doprinose jačanju prijateljstva između ova dva naroda. Svi studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija akreditovanih fakulteta u Srbiji, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da konkurišu.