Mikser Festival, Galerija Monolog i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pozivaju umetnike da do 15. aprila 2024. godine prijave svoje radove za učešće na ovogodišnjoj izložbi „Black Box” na Mikser festivalu u Beogradu, sa temom „No Middle Ground“ (Bez kompromisa). Poziv je otvoren za umetnike širom sveta, podstičući prijave digitalnih radova koje inovativno koriste moderne tehnologije. „Black Box“ će postati impresivna multimedijalna izložba, koja će prikazati pažljivo odabrane radove u okviru zajedničke umetničke instalacije na Mikser festivalu u Beogradu koji će se održati od 23. do 25. maja na donjem Dorćolu, saopštili su organizatori.

Tema konkursa „No middle ground“ predstavlja reakciju na činjenicu da anestezirani društvenim mrežama i istrošeni ličnim ambicijama ili borbom, ljudi imaju sve veću tendenciju da usvoje oportunistički način razmišljanja i postanu neosetljivi za probleme drugih, nemajući empatiju i ne preuzimajući proaktivnu ulogu u sprečavanju nepravdi u svom okruženju. U takvom svetu punom mlakih mišljenja i stavova, verujemo da upravo mladi umetnici nemaju pravo na kompromis kada je u pitanju odbrana onog što je ispravno.  Ovogodišnji “Black Box” traži autore koji su spremni da iskoriste svoju moć, naruše status quo i suprotstavite se nepravdi i sukobima, pomeraju granice i uklanjaju barijere koje nas dele, razbijaju stereotipe i predrasude, nepokolebljivo izražavaju svoj stav prema sadašnjosti i beskompromisno stvaraju svoju viziju budućnosti.

Autori su ohrabreni da se umetnički izraze kroz različite multimedijalne sadržaje u digitalnom formatu koji odgovaraju na temu temu konkursa: generativna umetnost, video umetnost, 3D modeliranje i animacija, umetnost bazirana na web-u, vizuelizacija podataka, algoritamska umetnost, zvuk, digitalna muzička kompozicija, digitalna ilustracija, digitalna fotografija i manipulacija fotografijama, digitalni kolaž, glasovni snimci ili vizuelno interpretirani tekstovi (poezija, eseji, dijalozi), itd.

Uz kustose projekta “Black Box” – Denisa Lea Hegića, kreativnog direktora nekoliko art platformi u Berlinu, Istabnulu I Beogradu, umetnika Marka Lađušića, profesora i jednog od pokretača platforme Black box zajedno sa Majom Lalić, arhitekinjom i jednom od osnivača Mikser Festivala – ovogodišnji žiri čine i etablirani autori I edukatori iz različith oblasti umetničkih i kreativnih disciplina koji će aktivno učestvovati i u programima razgovora i radionica sa odabranim mladim autorima na predstojećem Mikser Festivalu: Asena Hayal, konceptualna umetnca, kustoskinja, producentkina i umetnička direktorka iz Istanbula, Nikola Damjanov, vođa art tima gejmerske kompanije Nordeus, arhitektkinja Sara Jaafar iz Bejruta koja u Atini vodi 1milimetar studio, Dunja Trutin, asistentkinja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao i Predrag Todorović, docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Kao nagrada, izabrane pobednike očekuje učešće u kolektivnoj instalaciji “Black Box: No Middle Ground” i pratećim programima – razgovorima i radionicama sa kustosima i članovima žirija konkursa u okviru Art zone Mikser festivala, dok će jedan odabrani autor (ili grupa ko-autora) biti dodatno nagrađen samostalnom izložbom u Galeriji Monolog tokom sezone 2024/2025. Nagrada galerije se sastoji od budžeta za produkciju, PR i troškova otvaranja izložbe.

 KONKURS za prijavu radova je otvoren do 15. aprila 2024. do 24.00h

Pobednici će biti objavljeni 25. aprila 2024. na mikser.rs.

Prijavljivanje se vrši putem elektronskog obrasca dostupnog na mikser.rs/blackbox2024/

Kontakt: blackbox@mikser.rs