Barbora Kuhtova, predsednica IWC i supruga češkog ambasadora i Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, na otvaranju dobrotvornog bazara 3.12.2023

Barbora Kuhtova, predsednica IWC i supruga češkog ambasadora i Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, na otvaranju dobrotvornog bazara 3.12.2023

Na dobrotvornom bazaru Međunarodnog kluba žena (IWC) koji je održan u nedelju 3. decembra 2023. godine, sakupljeno je 32.000 evra, saopštio je Međunarodni klub žena 5. februara 2024. godine. Kako se navodi, ta sredstva su obezbeđena uz zalaganje diplomatske i međunarodne zajednice Srbije kao i drugih donatora. Međunarodni klub žena Beograd je udruženje koje svojim aktivnostima prikuplja sredstava i obezbeđuje fondove za pomoć najugroženijim grupama u Srbiji.

Cilj MKŽ-a je da tim sredstvama poboljša živote ugroženih grupa stanovništva u Srbiji kroz projekte koji će podržati urgentne potrebe rizičnih grupa i omogućiti dugotrajne rezultate, navodi se u saopštenju i podseća da MKŽ ne podržava pojedince, vladine institucije niti preduzeća u privatnim vlasništvu, već se fokusira na projekte neprofitnih i nevladanih organizacija kao i škola i lokalnih kulturnih organizacija.
Fokus ovogodišnjeg MKŽ dobrotvornog fonda je obezbeđivanje sredstava za projekte čiji je cilj unapređenje položaja žena: jačanje i poboljšanje uslova života žena, rodna ravnopravnost, zapošljavanje, samozapošljavanje, lični razvoj, borba protiv nasilja kao i umrežavanje žena i stvaranje sinergije.
Maksimalna vrednost pomoći koja će biće dodeljena u 2024. godini iznosi 500.000 dinara.

Dobrotvorni bazar koji je početkom decembra prošle godine održao Međunarodni klub žena u beogradskom hotelu Hajat, bio je 20.-ti po redu, a svoje prodajne štandove imalo je 29 ambasada iz Beograda. U ponudi je bilo svega: švajcarskih sireva, italijanske odeće, slovačkih medenjaka, češkog piva, nakita iz raznih zemalja, hrane, umetničkih i zanatskih predmeta. „Prikupljena sredstva će biti data za podršku samohranih majki, zlostavljanih žena i siromašnih porodica, posredstvom humanitarnih projekata”, rekla je Barbora Kuhtova, predsednica Međunarodnog kluba žena na ceremoniji otvaranja dobrotvornog bazara 3. decembra 2023.

Na prethodnim dobrotvornim bazarima i drugim aktivnostima, klub je prikupio oko 650.000 evra i donirao sredstva nevladinim dobrotvornim organizacijama koje podržavaju siromašno i ugroženo stanovništvo širom Srbije.