Nagrada NALED-a Reformator godine pripala je ministru informisanja i telekomunikacija Mihailu Jovanoviću za doprinos digitalnoj  transformaciji javne uprave u Srbiji i sistemskim reformama u oblasti elektronskih komunikacija u skladu sa EU standardima, saopšteno je na svečanosti 7. marta u Beogradu, kada su dodeljene i nagrade. Priznanje ministru, čijim zalaganjem su realizovane značajne inicijative na korist građana i privrede, od uspostavljanja prvog državnog data centra, preko razvoja više stotina elektronskih servisa na portalu eUprave do skorašnjeg usvajanja Zakona o elektronskim komunikacijama, dodeljeno je na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama, koja je organizovana uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i Inicijative „Bolji način“, i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Ovom prilikom predstavljeni su reformski rezultati u 2023. godini i novo, 16. izdanje Sive knjige NALED-a sa 100 preporuka za unapređenje uslova poslovanja u našoj zemlji, koje su upućene Vladi Srbije.

– Nadamo se da će nova Vlada ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje, što je bio rezultat u proteklih nekoliko izdanja. Publikacija donosi 19 novih i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku. Iako cela Siva knjiga počiva na evropskim vrednostima i principima fer konkurencije, transparentnosti, vladavine prava i održivog razvoja, i ove godine izdvojili smo 18 reformskih inicijativa koje su ponele “EU bedž” zbog svog naročitog značaja za brže evropske integracije Srbije – poručio je predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić.

Novina u šesnaestom izdanju Sive knjige jeste da je 13 preporuka dobilo oznaku za bezgotovinska plaćanja zbog njihove važnosti za suzbijanje sive ekonomije i dalji razvoj elektronske uprave i poslovanja.

Među reformskim prioritetima u 2024, po izboru članova NALED-a, su elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskala koje čeka na rešavanje više od decenije, objedinjenja naplata poreza i doprinosa za preduzetnike i smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada. Kao važni zadaci za buduću Vladu nominovani su i digitalizacija i ubrzavanje procesa ozakonjenja i proširenje platforme za angažovanje sezonskih radnika na nove delatnosti.

– Srbija je očigledno u boljem položaju nego pre nekoliko godina, ali da li je to dovoljno? Trenutno, srpska ekonomija je na 44% proseka EU. Verujemo da uz odgovarajuće reforme taj procenat može brzo da se poveća. Organizacije kao NALED i publikacije kao Siva knjiga postavljaju jasan kurs koraka koji se mogu preduzeti kako bi se otključali potencijali Srbije i osiguralo da reforme budu održive i efikasne – istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

O međunarodnoj perspektivi govorili su i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i ambasadorka Švedske Anika Ben David, koja je ukazala da preporuke Sive knjige predstavljaju putokaz ka odgovornom i demokratskom društvu i održivom razvoju Srbije.

– Pohvalila bih naročito rešavanje jedne od ključnih preporuka, koju je podržala i švedska vlada, a to je obavezna primena zelenih i kriterijuma kvaliteta u javnim nabavkama – navela je Ben David, i najavila nastavak podrške merama Sive knjige, posebno onim koje se odnose na jačanje konkurentnosti domaće privrede uz primenu ESG standarda.

Među rešenim preporukama u 2023. izdvajaju se i ukidanje naknade za konverziju građevinskog zemljišta i uspostavljanje regulatornog okvira za digitalizaciju zdravstva.

Ministar Jovanović poručio je da je Siva knjiga svojevrsni putokaz za Vladu Srbije za dalji privredni rast. “Pružajući stalnu podršku Vladi, NALED je postao deo istorijskih promena ka stvaranju moderne i prosperitetne Srbije”, istakao je on.

O reformama iz ugla Vlade i agendi za 2024. godinu, pored ministra Jovanovića, govorile su i ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, potvrdivši nastavak rada na prioritetima Sive knjige, kojima je zajednički imenitelj digitalizacija.

Specijalna priznanja za doprinos reformama

Tradicionalno su dodeljena i priznanja medijima za promociju reformi i istaknutim pojedincima i timovima iz javne uprave koji su u saradnji sa NALED-om dali najveći doprinos unapređenju privrednog ambijenta.

Timsko priznanje za doprinos stvaranju boljih uslova za investiranje i gradnju u našoj zemlji pripalo je Aleksandri Damnjanović,  državnoj sekretarki u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Milanu Dobrijeviću, državnom sekretaru u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, i  Đorđu Miliću, pomoćniku ministra građevinarstva.
Za uspostavljanje regulatornog okvira za digitalizaciju zdravstva u Srbiji koji će omogućiti povezivanje zdravstvenih institucija i uvođenje jedinstvenog eKartona i eBolovanja, timska nagrada pripala je Đuru Radoviću i Slađani Đukić, pomoćnicima ministarke zdravlja, kao i Dejani Ranković i Svetlani Jovanović iz Kabineta predsednice Vlade.

Specijalno priznanje uručeno je Milanu Ranđeloviću, direktoru Naučno-tehnološkog parka Niš, koji je doprineo razvoju preduzetničkog i inovacionog ekosistema u čitavoj jugoistočnoj Srbiji.

NALED-ovo priznanje za doprinos kvalitetnom i objektivnom izveštavanju o privrednim reformama pripalo je Vanji Ratković Živanović, urednici Jutarnjeg programa RTS, i Milici Rilak, novinarki portala Biznis.rs.