Marko Čadež, predsednik PKS: Osnovni cilj menjanja ove organizacije jeste da bude servis privredi (Foto: Dragan Kujundžić, PKS)

Marko Čadež, predsednik PKS: Osnovni cilj menjanja ove organizacije jeste da bude servis privredi (Foto: Dragan Kujundžić, PKS)

Privredna komora Srbije prilagodiće svoje servise potrebama i zahtevima privrede u ovim neizvesnim i izazovnim vremenima, a glavna težišta su digitalizacija „tradicionalnih“ privreda i povezivanje sa IKT sektorom, zelena tranzicija i naše kompanije u globalnim dobavljačkim lancima, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na Četvrtoj sednici skupštine, održanoj u Beogradu 9. decembra.

„Osnovni cilj menjanja ove organizacije jeste da bude servis privredi. Šta je sve potrebno privredi – to je stvar koja se menja iz meseca u mesec, iz godine u godinu i samim tim moramo da budemo organizacija koja je spremna da odgovori na vaše zahteve, da vam preporuči neke stvari koje bi mogle da vam pomognu i poboljšaju vaše poslovanje. Sve je pitanje svrhe kako na ličinom tako i na planu poslovanja“, poručio je Čadež.

Čadež: Cilj aktivnosti u okviru promena principa rada koji želimo da preduzmemo jeste jasan fokus na probleme članica i suštinska podrška u pronalaženju mogućih rešenja.

Srbija i privrede regiona deo su globalnih tokova pa će tako i globalni problemi, posebno evropski, uticati na privrednu dinamiku kod nas i u regionu, navodi Čadež i podseća da su i dalje najveći izazovi sa kojima će se suočiti evropska privreda: inflacija, rast referentnih kamatnih stopa do čak 4 odsto, nedostatak kadrova, visoke cene energenata, poskupljenje hrane, pad tražnje i poremećeni lanci snabdevanja.

Članovi Skupštine: PKS će kroz međusektorske timove posebno raditi na predlaganju povoljne regulative za brže investiranje (Foto: Dragan Kujundžić, PKS)

Članovi Skupštine: PKS će kroz međusektorske timove posebno raditi na predlaganju povoljne regulative za brže investiranje (Foto: Dragan Kujundžić, PKS)

Izazovi donose i određene šanse koje Srbija i region mogu iskoristiti, za nove investicije u proizvodnju i uključivanje u dobavljačke lance. PKS će kroz međusektorske timove posebno raditi na predlaganju povoljne regulative za brže investiranje, fleksibilnog zakonodavstva za inovacije, preporuka za unapređenje kompleksnih privrednih potencijala.

Podseća da veliki azijski igrači kao što su proizvođači baterija za električne automobile investiraju u Evropi kako bi obezbedili učešće na najatraktivnijem globalnom tržištu od 500 miliona stanovnika. Trenutno u privlačenju ovih investicija prednjače Mađarska i Poljska, šanse su otvorene Srbiji i regionu, ali za takva ulaganja prioritet je da budu deo jedinstvenog tržišta, naglašava Čadež.

Regionalno ekonomsko povezivanje, po njegovim rečima, jeste ključna strateška šansa i Srbije i ostalih ekonomija u regionu da postignu brži rast, ali i da se efikasnije izbore sa izazovima novih globalnih ekonomskih trendova. Zajedničke politike uvezivanja regiona u jedinstven ekonomski prostor i izgradnja međusobnog poverenja biće uslov i za uključivanje ekonomija u jedinstveno tržište EU i uživanje četiri slobode pre punopravnog članstva u Uniji, navodi se u saopštenju PKS.