Kompanija Kaspersky lansira novu liniju proizvoda „Kaspersky Next” koja kombinuje efikasnu zaštitu krajnjih tačaka (endpoint protection), transparentnost i brzinu EDR-a (Endpoint Detection and Response), zajedno sa preglednošću i moćnim alatkama XDR-a (Extended Detection and Response), saopštila je ta kompanija 10. aprila. Kupci će biti u prilici da izaberu jedan od tri proizvoda, a na osnovu njihovih poslovnih potreba, složenosti IT infrastrukture i raspoloživih resursa.

U dinamičnom okruženju sajber pretnji koje se stalno menjaju i evoluiraju, važno je da kompanije imaju sveobuhvatno bezbednosno rešenje na koje mogu da se oslone. Prema izveštaju Enterprise Strategy Group-a o modernizaciji XDR-a i SOC-a, kompanije još uvek imaju problema sa pronalaženjem pravih alatki za informacionu bezbednost koje mogu na vreme da otkriju[1]  i istraže napredne pretnje. Kao vodeća inovativna i tehnološka kompanija, Kaspersky kontinuirano razvija rešenja kako bi pomogla kompanijama da izgrade pouzdane okvire za sajber bezbednost.

Kaspersky Next je nova linija proizvoda koji se sastoje od snažne zaštite krajnjih tačaka uz podršku veštačke inteligencije (AI) i nudi više od klasične EPP platforme, spajajući EDR i XDR za korporativne korisnike, bez obzira na njihovu veličinu ili industriju u kojoj posluju. Kao najnaprednija i najefikasnija rešenja za sajber bezbednost, EDR i XDR pomažu kompanijama da se odbrane od upornih i prikrivenih napada, pružajući im potpunu preglednost, kontrolu, brzu reakciju i proaktivno reagovanje.

Kaspersky Next je fleksibilan u implementaciji i omogućava instalaciju na cloud-u ili lokalu, uz upravljanje preko konzole, bilo da se radi o jednostavnim ili kompleksnim operacijama.

Nova linija proizvoda pomaže kompanijama da izgrade ključne funkcije sajber bezbednosti, kako bi pružile snažnu zaštitu protiv različitih vrsta pretnji sa kojima se kompanije najčešće susreću, poput ransomvera, malvera i curenja podataka. Tako se izbegavaju potencijalni prodori u IT infrastrukturu preko email-a, napadi na lance snabdevanja, eksploatacije i druge vrste ranjivosti.

Kaspersky Next uključuje više funkcija automatizacije kao što su praćenje i blokiranje u cloud-u, upravljanje ranjivostima i zakrpama, skeniranje IoC-a[2] i alatki koje pomažu kompanijama da efikasno detektuju, reše složene i nove pretnje, kao i da smanje opterećenje timova zaduženih za sajber bezbednost, minimizirajući broj rutinskih zadataka.

Kaspersky Next se sastoji od tri vrste proizvoda:

Kaspersky Next EDR Foundations pruža snažnu zaštitu krajnjih tačaka koja identifikuje i neutrališe pretnje, pre nego što oštete poslovne procese. Fleksibilne, jednostavne kontrole bezbednosti i ugrađeni IT scenariji omogućavaju automatizovane operacije, što kompanijama dozvoljava da  prilagode svoje bezbednosne politike na osnovu potreba koje imaju. Ovo rešenje se preporučuje kompanijama gde IT odeljenja kontrolišu informacionu bezbednost.

Kaspersky Next EDR Optimum pruža zaštitu krajnjih tačaka sa osnovnim EDR funkcijama, naprednim kontrolama, upravljanjem zakrpama i cloud bezbednošću. Praćenje pretnji, istraživanje i odgovor se navode kako bi se kompanijama omogućilo brzo odbijanje napada, uz minimalne napore. Ova rešenja se preporučuju kompanijama sa manjim timovima za informacionu bezbednost.

Kaspersky Next XDR Expert sakuplja, analizira i spaja podatke iz različitih izvora širom IT infrastrukture, pružajući realne i složene uvide u dinamičan razvoj različitih sajber rizika, kako bi pružio napredno otkrivanje pretnji i automatizovan odgovor. To je snažno rešenje za sajber bezbednost koje može da se integriše sa drugim proizvodima. Ova rešenja se preporučuju kompanijama sa iskusnim timovima za sajber bezbednost ili centrima za bezbednosne operacije (SOC).

Kaspersky Next je deo B2B proizvodnog ekosistema i dizajniran je da bude kompatibilan sa drugim Kaspersky rešenjima i uslugama. Sa rastućom potražnjom za sveobuhvatnom zaštitom u domenu sajber bezbednosti, kompanije mogu lako preći sa jednog nivoa na drugi u zavisnosti od njihovih trenutnih zahteva.

„Danas predstavljamo vodeće XDR proizvode koji će unaprediti našu ponudu proizvoda namenjenih korporacijama, čime započinjemo novo poglavlje u B2B prodaji. Kaspersky Next čini EDR i XDR jednostavnijim za kompanije i organizacije svih veličina. Donosimo najbolju zaštitu koja je proizvod jedinstvenih, stručnih znanja naših eksperata, namenjenih svim kompanijama – od onih koje nemaju timove za sajber bezbednost, do onih koje imaju iskusne timove. Naš cilj je da omogućimo kompanijama da izgrade pouzdane i ekonomične sisteme informacione bezbednosti najvišeg kvaliteta, prema njihovim specifičnim potrebama,” izjavio je Anton Ivanov, glavni tehnološki direktor u kompaniji Kaspersky.