Er Srbija je 18. maja, letom JU440 u 06:10 časova pokrenula direktnu liniju između Beograda i Geteborga, dok je samo pola sata kasnije, letom JU326 u 06:40 časova povezala glavni grad Srbije sa Kelnom. Nacionalna avio-kompanija će do novih destinacija u Švedskoj i Nemačkoj saobraćati tri puta nedeljno, tokom cele godine. Letovi do Geteborga, druge destinacije Er Srbije u Švedskoj, obavljaće se svakog ponedeljka, četvrtka i nedelje, dok će do Kelna nacionalna avio-kompanija saobraćati utorkom, četvrtkom i subotom.

Inauguracioni letovi dočekani su na aerodromu Geteborg Landveter, drugom po veličini u Švedskoj, kao i na aerodromu Keln Bon, smeštenom na oko 15 kilometara jugoistočno od centra grada. Svečanim ceremonijama prisustvovali su predstavnici Er Srbije i lokalnih aerodroma.

„Geteborg je važna tačka između Stokholma, Osla i Kopenhagena. Direktna linija do tog grada omogućava putnicima da brže i lakše stignu do severne Evrope. Uvođenjem Kelna u našu rastuću mrežu, proširili smo prisustvo u Nemačkoj na čak 10 destinacija. Do grada na Rajni već letimo sa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, a od danas i sa Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, čime putnicima pružamo još veću mogućnost izbora prilikom planiranja putovanja”, izjavio je Boško Rupić, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Drugi po veličini grad u Švedskoj, Geteborg, kombinuje urbanost i šarm na obali mora. Uživajte u dugim vožnjama biciklom, idiličnim šetnjama, izletima, pecanju ili plivanju. Veći deo grada možete istražiti peške. Prava je atrakcija za turiste ali i za domaće posetioce je Arhipelag Bohuslän, koga čini preko 8.000 ostrva. Doživite i upoznajte svetsku kulturu, umetnost, muziku, ples i film kroz Muzej svetske kulture i muzej „Universeum“. Zabavite se u legendarnom zabavnom parku Liseberg i obavezno isprobajte jedno od najpoznatijih peciva u gradu – lepinju veličine tanjira, poznatu kao Hagabullen, kao i neko od kraft piva.

Keln leži na reci Rajni. Bogat je turističkim atrakcijama i kulturnim dešavanjima. Čuvena Kelnska katedrala, impresivne gotičke arhitekture, jedna je od najposećenijih građevina i glavni simbol grada. Najstarija Gradska kuća u državi, muzej Ludvig sa stotinama Pikasovih dela, kuća sa brojem 4711 u kojoj je nastala originalna kolonjska voda, hipsterska atmosfera Belgijske četvrti – samo su neke od atrakcija koje vam Keln nudi. Pored Muzeja Ludvig nalaze se Romano-germanski muzej, Muzej mirisa Farina, a sigurno najslađa poseta će biti Muzeju čokolade. Ne propustite da istražite stari grad koji karakterišu uske ulice sa tradicionalnim kućama, restoranima i pivarama u kojima se služi točeno pivo „Kolsch“.