
Beograd, 28. novembar 2025. godine – Tradicionalna manifestacija „Pekarijada 2025“ završena je svečanom ceremonijom i dodelom nagrada najboljim pekarima Srbije. Takmičenje, koje kompanija Lesaffre organizuje peti put, okupilo je više od 200 učesnika – profesionalnih pekara, pizza majstora i mladih talenata iz čitave Srbije. Takmičenje je realizovano u pet gradova, u pet regiona: u Beogradu, Novom Sadu, Požegi, Paraćinu i Leskovcu, navodi se u saopštenju za medije.
Prijavljeni učesnici pokazali su svoje umeće u šest kategorija: burek, štrudla, hleb, kroasan i pizza, dok su se budući pekari nadmetali u pripremi štrudle sa makom.
Pobednicima „Pekarijade“ u svim kategorijama, kao i regionalnim pobednicima, dodeljene su medalje i diplome, dok su za prvo mesto obezbeđene novčande nagrade. Najbolji burek na Pekarijadi 2025 napravio je Zef Kajtazi, osvojiviši time prvo mesto u ovoj kategoriji, dok je u kategoriji ‘štrudla sa makom i orasima’ to mesto pripalo Miroslavu Iliću. Prvo mesto u kategoriji ‘kroasan’ osvojio je Marko Palalić, u kategoriji ‘moj hleb’ prvo mesto pripalo je Vladimiru Vasiliću, a najbolju picu na ovogodišnjoj Pekarijadi, napravio je Ognjen Ivanović. U kategoriji ‘štrudla sa makom’ za srednjoškolce, pobedila je Maša Odabašić.
Miodrag Jelić, generalni direktor kompanije Lesaffre za Srbiju, Rumuniju, Moldaviju i Bugarsku, u svom obraćanju se zahvalio žiriju, koji okuplja 35 stručnjaka iz različitih oblasti i istakao da je Pekarijada mnogo više od takmičenja. „Ona je postala snažna platforma za okupljanje zajednice, promociju veštine i motivaciju mladih da se bave ovim plemenitim zanatom. Kao deo globalne Lesaffre porodice, ponosni smo što iz Srbije dolazi jedan od najprepoznatljivijih pekarskih događaja u regionu“, rekao je Jelić.

Prvo mesto u kategoriji ‘kroasan’ osvojio je Marko Palalić
Nenad Trimčević, predsednik žirija Pekarijade, pohvalio je visok kvalitet takmičenja ove godine i profesionalnost učesnika i dodao da je žiri imao priliku da vidi mnogo inovacija i originalnih pristupa, uz poštovanje tradicije. „Sve vreme sećala se ogromna energija, zdrava konkurencija i iskreno uzbuđenje, što pokazuje da pekarstvo u Srbiji ima sigurnu i živu budućnost. Kroz sve ove forme učesnici su pokazali veliku kreativnost, a posebno raduje to što su mladi pekari, budući profesionalci, doneli novu energiju, samopouzdanje i želju za učenjem“, istakao je Trimčević
Naredna Pekarijada biće održana 2027. godine, navodi se u saopštenju za medije.









