Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra i prof. dr Slađana Šobajić, dekan Farmaceutskog fakulteta i predsednica 14. Evropskog kongresa o ishrani

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra i prof. dr Slađana Šobajić, dekan Farmaceutskog fakulteta i predsednica 14. Evropskog kongresa o ishrani

Otvaranjem četrnaestog Evropskog kongresa o ishrani, sa više od 1.500 učesnika, u Beogradu je 14. novembra zvanično počeo da radi kongresno-poslovni deo Sava centar, u čiju temeljnu i pažljivu obnovu je Delta Holding ukupno investirao 118 miliona evra. Kongres je prvi veliki međunarodni skup koji se održava u Sava centru posle renoviranja, a cilj kongresa je da približi nauku i praksu, odnosno da naučna istraživanja o ishrani učini upotrebljivim za postizanje ciljeva održivog razvoja i rešavanja važnih zdravstvenih izazova koji proističu iz načina ishrane, saopštila je kompanija Delta holding.

„Organizatori skupa su Federacija evropskih udruženja za ishranu (FENS) i Društvo za ishranu Srbije. Očekujemo zaista uspešan događaj, jer smo kao organizatori pripremili izuzetno bogat i raznovrstan stručni program, dok su domaćini iz Sava centra omogućili vrhunske uslove za boravak i rad velikog broja delegata“, rekla je prof. dr Slađana Šobajić, dekan Farmaceutskog fakulteta i predsednica 14. Evropskog kongresa o ishrani.

Početak rada kongresno-poslovnog dela Sava centra ozvaničili su generalna direktorka Sava Centra Kristina Milinčić i direktor Kongresnog biroa Srbije Dušan Borovčanin. Čelnom čoveku nacionalne kongresne organizacije svečano je uručena fotografija Sava Centra sa simbolom Beogradskog pobednika i željom da se Beograd ponovo vrati na svetsku mapu velikih kongresnih događaja.

Generalna direktorka Sava centra Kristina Milinčić i direktor Kongresnog biroa Srbije Dušan Borovčanin

Generalna direktorka Sava centra Kristina Milinčić i direktor Kongresnog biroa Srbije Dušan Borovčanin

„Otvaranje Sava centra predstavlja početak nove ere za Srbiju kao destinaciju. Celo naše društvo može da očekuje značajne koristi zbog činjenice da jedan od simbola grada ponovo radi. Ta dobit je ekonomska, ali i dobit od razmene znanja, od dolaska vodećih svetskih eksperata, koji će otvoriti nove prostore našim profesionalcima u gotovo svim oblastima rada“, izjavio je Dušan Borovčanin, direktor Kongresnog biroa Srbije.

„Najvažniji rezultat otvaranja kongresnog i poslovnog dela Sava centra je povratak Beograda i Srbije na mapu kongresnih destinacija sveta. Danas, zahvaljujući evropskom kongresu naš grad postao je centar okupljanja vodećih profesionalaca iz oblasti ishrane koji donose najbolje svetske prakse, znanje, iskustvo i nove ideje“ rekla je Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra i pri tome je istakla da zahvaljujući rekonstrukciji Sava centra Beograd sada može da bude domaćin skupova sa više od 5.000 učesnika.

Pored kongresnog dela otvoren je i poslovni i šoping deo koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara. Na ovaj način Sava centar, koji je svojom arhitekturom spojen sa hotelom Crowne Plaza, predstavljaće jedinstvenu celinu u kojoj će posetiocima imati sve pod jednim krovom. Rekonstrukcija Sava centra odvija se u dve faze, što prati dinamiku kojom je građen 1977. i 1978. godine. Nakon otvaranja kongresno-poslovnog dela nastavlja se obnova čuvene Plave dvorane, poznate po brojnim koncertima, a ona će primiti prve goste na leto 2024. godine.