Naredna, 2023. biće godina ženskog preduzetništva, očekujemo realizaciju velikih inicijativa, kao i pokretanje novih, kako bismo više žena ohrabrili da pokrenu svoj biznis, najavila je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS). Ona je na svečanoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo PKS, održanoj 21. decembra, predstavila rezultate aktivnosti u proteklom periodu i istakla tri najvažnije inicijative koje su pokrenule članice Sekcije za žensko preduzetništvo PKS, koje je Vlada Srbije prepoznala i realizovala.

„Prvi put su startovali prošle godine programi za finansiranje namenjeni posebno ženama preduzetnicama, druga inicijava je da Srbija od prvog juna 2022. vodi rodno senzitivnu statistiku, a  treća, najvažnija, jeste da će od prvog marta, a možda i od prvog januara 2023. biti izjednačena prava preduzetnica sa ostalim ženama kada su u pitanju trudničko odnosno porodiljsko bolovanje“, istakla je Simanić.

Podseća  da je Komora podržala akciju Ministarstva privrede ”Žene su zakon”, čiji je inicijator ministar Rade Basta, koja će, po njenim rečima, biti dodatna podrška i podsticaj damama da pokreću sopstveni posao. Danas je u vlasništvu žena oko 35 odsto kompanija, cilj nam je da ih bude još više, poručuje predstavnica PKS.

Sumirajući rezultate aktivnosti Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede rekla je da je vidljiv pomak u ženskom preduzetništvu i da dame više ne kreću u biznis iz nužde već da je to preduzetništvo šansi. Država je prepoznala žensko peduzetništvo kao razvojnu šansu, dodala je Obradović Jovanović.

Počasna članica Sekcije, jedina iz inostranstva, princeza Dubaija šeika Amal Rašid Al Maktum, obratila se preduzetnicama putem video linka i poželela puno uspeha u radu, pružajući podršku ženskom preduzetništvu. Kako je istakla, izuzetna joj je čast što je na poziciji počasne članice Sekcije, raduje se narednom susretu u UAE kako bi zajednički radili na osnaživanju žena.

Sednici su prisustvovali i Elma Zukorlić, pomoćnica ministra prosvete i počasna članica Sekcije, predstavnici Organizacije 321 Srbija, Irena Brajović, direktorka ”Confindustria Serbia’’, predstavnici Udruženja banaka Srbije, predstavnici Slovenačkog poslovnog kluba, kao i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje.

Organizacija 321 Srbija je podržala Sekciju za žensko preduzetnistvo PKS uz čiju će podršku aktivnosti Sekcije za žensko preduzetnistvo PKS i preduzetnica biti predstavljene na kanalima BBC-a i CNN-a.