MOL Groupa je 4. avgusta objavila finansijske rezultate za drugi kvartal i prvu polovinu 2023. godine. U prvih šest meseci ove godine MOL Groupa je ostvarila EBITDA od 1,125 miliona USD dok je u drugom kvartalu EBITDA dostigla 411 miliona USD. Oba segmenta i Downstream i Upstream rezultati su pogođeni pogoršanjem makro uslova i bili su opterećeni ogromnim državnim nametima, uključujući dodatne poreze i dodatne naknade za rudarske naknade. Štaviše, rezultati u drugom kvartalu su takođe bili opterećeni novim dodatnim porezom na prihod u Mađarskoj u iznosu od 315 miliona USD za celu 2023. godinu, koji je u potpunosti definisan kao jednokratni trošak u Q2. Consumer Services segment se oporavio od prošlogodišnjih najnižih vrednosti i učestvuje sa skoro 43% u ukupnoj EBITDA MOL Grupe, delimično ublažavajući efekat nepovoljnog spoljašnjeg uticaja. MOL Grupa je postavila svoje smernice za EBITDA za celu 2023. na približno 2,5 milijardi USD.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi je ocenio da makro okruženje nije bilo dovoljno dobro da nadoknadi negativne efekte državnih intervencija u regionu centralne i istočne Evrope, jer su ograni;enja ostavila traga na rezultate poslovanja u prvoj polovini godine, a posebno u drugom kvartalu 2023.

“Sadašnji nivoi vladinih nameta – osim ako se te vanredne mere postupno ukinu u bliskoj budućnosti – pogoršaće konkurentnost MOL Grupe i opteretiti stvaranje novčanog toka potrebnog za naše investicione planove. Ipak, operativni rezultat MOL Grupe bio je snažan, delatnosti su nastavile sa svojim strateškim ulaganjima, a MOL Grupa je uspela da pokrene svoju novu poslovnu liniju upravljanja otpadom.”

Upstream EBITDA je opala na 99 miliona USD u Q2 2023. i dostigla 382 miliona USD u prvoj polovini 2023. godine, što predstavlja smanjenje od 83% i 65% u poređenju sa istim periodima prošle godine. Pojednostavljeno generisanje slobodnog novčanog toka divizije je praktično nestalo u Q2 2023. zbog dodatnog poreza na prihode i ekstra tantijema za rudarski sektor koje je naplaćivala mađarska vlada, a smanjenje cena ugljovodonika imalo je negativan uticaj i na rezultate. Obim proizvodnje nafte i gasa opao je za 5 odsto u Q2 u odnosu na isti period prethodne godine, pošto je proizvodnja na polju Šaikan (Shaikan) u Iračkom Kurdistanu zaustavljena zbog zatvaranja izvoznog gasovoda tokom ovog kvartala. Kao rezultat izuzetnih napora u skladu sa MOL-ovom posvećenošću regionalnoj sigurnosti snabdevanja, proizvodnja u Mađarskoj je porasla za 6,5% na godišnjem nivou u ovom kvartalu, čime je obim proizvodnje na nivou grupe za prvih šest meseci dostigao 91,6 mboepd, što je znatno iznad proizvodnih smernica.

 Downstream Q2 2023 čista CCS EBITDA smanjena je na 102 miliona dolara, dok je polugodišnji rezultat iznosi 487 miliona dolara. Značajno smanjenje u drugom kvartalu izazvano je dodatnim porezima, kao što su jednokratni dodatni trošak poreza zasnovan na prihodima, i slaba marža na petchem kombinovana sa potražnjom i pritiskom cena. Potražnja za motornim gorivima u Mađarskoj je opala za 12% u odnosu na Q2 2022. pošto je gornja granica povećala potrošnju u baznom periodu, dok je potražnja porasla u drugim zemljama CIE, posebno u Hrvatskoj (+8%); u celini, ukupna prodaja proizvoda ostala je ista za Grupu.

Consumer Services EBITDA u Q2 2023 je skoro učetvorostručena u odnosu na isti period prošle godine i dostigla je 175 miliona dolara, čime je rezultat divizije u prvoj polovini godine iznosio 301 milion dolara. Olakšavanje propisa o ograničenju maloprodajnih cena u regionu Centralne i Istočne Evrope, dalje širenje ponude u non-fuel segmentu i odličan interni učinak bili su glavni pokretači povećanih rezultata. Istovremeno, obim prodaje u drugom kvartalu 2023. porastao je za 16% u odnosu na prethodnu godinu, podržan sa više od 200 miliona litara pozitivnog neorganskog uticaja kupovine Lotosa u Poljskoj, dok je količina prodatog goriva porasla u većini zemalja, osim u Mađarskoj, gde se potražnja normalizovala nakon ukidanja ograničenja cena. Broj lokacija Fresh Corner porastao je na 1.180 u drugom kvartalu 2023. sa 1.103 u istom periodu prošle godine.

 Gas Midstream EBITDA značajno je porasla u odnosu na isti period prošle godine i u Q2 2023. Je porasla na 60 miliona USD pošto je ojačala potražnja za prekograničnim kapacitetima, čime su rezultati u prvoj polovini godine iznad 139 miliona USD. Zbog nižih nabavnih cena gasa nego u istom periodu prošle godine, dobrim rezultatima su doprineli i smanjeni operativni troškovi.