Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija

Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuel Žiofre, svečano su se obratili 27. jula na prezentaciji Programa „Digitalna Evropa“, u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

„Potpisivanjem Sporazuma o učešću u Programu Digitalna Evropa krajem juna u Briselu i sa današnjim danom kada obeležavamo prvi poziv da se naše kompanije, naučni instituti, fakulteti, timovi mikro, mala i srednja preduzeća jave sa svojim projektima za finansiranje iz Programa Digitalna Evropa, mi smo praktično u ovoj sferi postali punopravni član EU“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

 „Ovo je istorijski korak, jer Evropska unija želi da već sada donese neke od prednosti članstva u EU na Zapadni Balkan i u Srbiju, kako bismo zajednički oblikovali digitalnu budućnost Evrope i regiona. Iskreno se nadam da će Srbija na najbolji način iskoristiti ova sredstva i radujem se velikim dostignućima u srpskoj privredi i IT industriji, kao i otkrićima koji će proizaći iz vašeg učešća u projektima Programa Digitalna Evropa u godinama koje dolaze“, izjavio je ambasador Žiofre.

„Republika Srbija je 30. juna u Briselu zvanično postala deo velike evropske porodice, rame uz rame sa punopravnim članicama zemalja Evropske unije, pridruživši se programu Digitalna Evropa. Ovaj Program, od kojeg mnogo očekujemo, traje do 2027. godine, a pokrenula ga je Evropska komisija kao odgovor na rastuću potrebu za ekonomskim oporavkom kontinenta, izgradnjom digitalnih kapaciteta Evropske unije i široke primene digitalnih tehnologija“, izjavio je ministar Jovanović i dodao da se ovim Sporazumom dodatno poboljšavaju uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Jovanović je istakao da će Srbija ostati posvećena digitalnoj transformaciji u svim ključnim sferama – od infrastrukturnih ulaganja, daljeg unapređenja obrazovnog sistema, preko stvaranja institucionalnog okvira za razvoj inovativnog preduzetništva i stvaranja povoljnog ambijenta za privlačenje stranih investicija.

Na osnovu sporazuma „Digitalna Evropa“ pravna i fizička lica sa prebivalištem u Republici Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja punopravnih članica Evropske unije kada je reč o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU i to u nekim od sledećih oblasti digitalizacije: veštačka inteligencija, računarstvo visokih performansi (High Performance Computing – HPC), napredne digitalne veštine i razvoj i primeni digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti. Ukupna vrednost programa Digitalna Evropa je 7,5 milijardi evra.