Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović i v.d. pomoćnica ministra, Katarina Tomašević prisustvovali su 21. aprila obeležavanju 13. rođendana novoizgrađenog Avalskog tornja, u Beogradu. Tim povodom, obeleženo je i 99 godina postojanja Radio Beograda, ujedno i prvog radio signala u Srbiji, a svečano su puštena u rad 4 nova tematska programa Radio Beograda u digitalnom formatu.

„U dominantnoj eri interneta u kojoj živimo, podsećamo na važnu ulogu radija kao prvog elektronskog masovnog medija koji se kroz svoju dugu istoriju, prilagođava i zavidno pozicionira u odnosu na ostale vrste medija. Čestitao bih Radiju Beograd uspešnih 99 godina rada i postojanja. Vaš rad je obeležio živote svih nas. Ispratili ste brojne generacije koje su stasavale uz pravovremeno informisanje i legendarne muzičke hitove. Iako ste jedni od retkih medija koji se održao gotovo čitav vek, siguran sam da je još mnogo značajnih jubileja pred vama. Ovom prilikom čestitam i JP Emisiona tehnika i veze u čijoj je nadležnosti, pre 13 godina obnovljen Avalski toranj, simbol i ponos Beograda, ali i jedan od najbitnijih telekomunikacionih objekata u Srbiji. Zajedno sa vama radujem se budućim planovima koji već danas kreću sa realizacijom“, rekao je Jovanović.

Ministar Jovanović i Dragan Bujošević, direktor RTS-a

Ministar Jovanović i Dragan Bujošević, direktor RTS-a

Ministar Jovanović je istakao da je prioritet da se uvede platforma za digitalno emitovanje radio programa na teritoriji cele Republike Srbije, čime bi se slušaocima omogućio veći izbor radio programa sa odličnim kvalitetom zvuka i dodatnih servisa, efikasnije korišćenje energije i frekventnog spektra, a samim tim i većeg užitka za sve slušaoce.

Prepoznatljivi simbol Beograda, Avalski toranj, je jedinstveni, višenamenski objekat sa kompletnom telekomunikacionom opremom za prenos i emitovanje televizijskih i radio signala. Pre 5 godina, upravo sa ovog objekta je počelo eksperimentalno emitovanje radio programa u digitalnom formatu. Na samom početku su se emitovala samo 3 programa Radio Beograda sa jednim predajnikom na Avali, a danas puštanjem u rad 4 tematska programa, digitalni paket Radio Beograda sadrži ukupno 12 radio programa i emituje se sa 6 emisionih stanica širom Srbije, obezbeđujući pokrivenost oko 78% stanovništva Srbije i skoro svih najvažnijih putnih pravaca, digitalnim radio signalom u DAB+ formatu.