Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Republike Srbije na Godišnjem koordinacionom sastanku u Beču (Foto: PU)

Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Republike Srbije na Godišnjem koordinacionom sastanku u Beču (Foto: PU)

 Direktorka Poreske uprave Republike Srbije Dragana Marković učestvuje na Godišnjem koordinacionom sastanku u Beču, koji se ove godine održava od 12. do 13. juna. Skup koji organizuje Odelјenje za fiskalne poslove Međunarodnog monetarnog fonda predstavlјa značajnu priliku za sve korisnike programa za razvoj kapaciteta da razmene iskustva i izazove u sprovođenju fiskalnih reformi u svojim zemlјama, saopštila jer informativna služba Poreske uprave Srbije.

Direktorka Marković je prisutne, u svom obraćanju, upoznala sa strukturom i organizacijom Poreske uprave Republike Srbije. Potom je istakla da se reforma Poreske uprave, kao sveobuhvatan proces reformi, koji podrazumeva niz institucionalnih, organizacionih i tehnoloških promena, sprovodi intenzivno od usvajanja prvog Programa transformacije Poreske uprave za period 2015 – 2020. godine. U nastavku obraćanja predstavila je realizovane promene i naglasila da je proces transformacije Poreske Uprave prepoznat kao jedan od najvažnijih reformskih procesa ne samo u oblasti sistema javnih finansija, već i u procesu modernizacije celokupnog sistema javne uprave. Ona je, zatim,  istakla da je u cilјu kontinuiranog nastavka reforme Poreske uprave Vlada Republike Srbije usvojila drugi Program transformacije za period 2021-2025. godine.

Nakon usvajanja drugog Programa za transformaciju ostvarene su sledeće klјučne aktivnosti od značaja za realizaciju  strateškog razvoja Poreske Uprave  – usvojen je Redizajn poslovnih procesa, zatim, otpočeta je puna primena novog modela fiskalizacije, usvojena je nova Strategija razvoja lјudskih resursa i u toku nabavka  gotovog komercijalnog softverskog rešenja (COTS) koje će podržati redizajnirane poslovne procese, kazala je direktorka Marković. Takođe, istakla je da je Poreska uprava u 2023. godini pripremila  unapred popunjenu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana, sa podacima iz službenih evidencija, čime je poreskim obveznicima značajno olakšano ispunjenje zakonske obaveze.

Direktorka Marković je posebno naglasila da bi krajnji cilј programa, digitalno transformisana Poreska uprava, trebalo da bude ostvaren kroz pojednostavlјene i potpuno digitalizovane poslovne procese, pojednostavlјenu organizaciju, racionalizovanu kadrovsku strukturu i veću integraciju sa relevantnim državnim organima, finansijskim organizacijama, poreskim obveznicima i drugim eksternim akterima.

Direktorka se, zatim, u svojoj prezentaciji osvrnula na razloge za reformske promene, strateški okvir za promene i model i način upravlјanja promenama uz prezentovanje  i rezimiranje nekih od dosadašnja iskustva u procesu sprovođenja transformacije Poreske uprave Republike Srbije. Ona je na zvršetku svog obraćanja istakla  da je zajednička nit koja povezuje i koja čini svrhu svih reformskih procesa, definisanje puta koji vodi do ostvarivanja konačnog cilјa – potpune transformacije Poreske uprave Republike Srbije u modernu i efikasnu poresku administraciju, koja obezbeđuje održive i predvidive javne finansije, uz kreiranje ambijenta u kome svaki poreski obveznik dobrovolјno i bez suvišnih troškova ispunjava svoje poreske obaveze.

Godišnjem koordinacionom sastanku u Beču prisustvovali su predstavnici zemalјa iz regiona Jugoistočne Evrope, MMF-a, Evropske komisije i Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), navodi se u saopštenju Poreske uprave Republike Srbije.