Zoran Petrović

Zoran Petrović

Rajfajzen banka a.d. Beograd saopštila je 1. aprila da je posle dobijanja saglasnosti Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela uspešno realizovala kupovinu 100 odsto akcija Kredi agrikol u Srbiji. Proces akvizicije započet je u avgustu prošle godine potpisivanjem ugovora, a spajanje „Rajfajzen banke” i „Kredi agrikol” Srbija AD Novi Sad očekuje se do kraja drugog kvartala 2023.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović ocenio je da se ovom akvizicijom realizuju dugoročni strateške planove o proširenju poslovanja u Srbiji.

„Ponosni smo zbog činjenice da je naša centrala, Rajfajzen banke Internešenel prepoznala potencijal u Srbiji i podržala nas u nameri da se još bolje pozicioniramo na tržištu”, rekao je on Petrović i istakao da će posle ove akvizicije imati veći broj klijenata u svim segmentima poslovanja u Srbiji.

Očekuje se da će Rajfajzen banka tako povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na 12 procenata po vrednosti ukupne bilansne aktive, dok bi ukupan kreditni portfolio trebalo da dostigne vrednost od gotovo tri milijarde evra. Baza aktivnih klijenata bi trebalo da broji oko million korisnika. Očekuje se da će Raiffeisen banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na 12% i zauzeti treću poziciju po vrednosti ukupne bilansne aktive. Kako se napominje u saopštenju banke, podaci o tržišnom učešću i poziciji na tržištu se zasnivaju na poslednjim raspoloživim podacima objavljenim od strane NBS, sa stanjem na dan 30.09.2021.