Autor: R. Nikolić

 

Novi enterijer Sava centra 9. novembra 2023. (Foto: R. Nikolić)

Novi enterijer Sava centra 9. novembra 2023. (Foto: R. Nikolić)

„Kompanija Delta Holding je pre tri godine kupila Sava centar, rekonstrukcija je trajala nepune dve godine, uloženo je više od 118 miliona evra, iako je obaveza bila 50 miliona evra, a prvi deo obnove je završen i otvoren za predstavnike medija 9. novembra 2023. godine. Strogo je poštovan originalni projekat arhitekte Stojana Maksimovića, pa su zaštićeni delovi enterijera Sava centra u potpunosti očuvani“, rekla je Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate.

„Ono što je naš veliki arhitekta Stojan Maksimović osmislio, ostaće sačuvano za budućnost“, rekla je Angelina Nekić i podsetila na izjavu Stojana Maksimovića iz 1977. godine: Sava centar je sagrađen da traje večno. „I mi smo upravo ovom rekonstrukcijom i ovom investicijom doprineli tome“, rekla je Angelina Nekić.

Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate

Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate

Iz rekonstruisanog Sava centra je već sada vidljivo da je dobijen moderan objekat koji će tek postati centar mnogih događaja u Beogradu i Srbiji, ali i u regionu. Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra kaže za www.magazinbiznis.rs da je ovo najveći kongresni centar u Jugoistočnoj Evropi, da ni jedna zemlja u našem okruženju, uključujući i članice Evropske unije, nema sličan centar, te da će od 14. novembra, kada će Sava centar biti zvanično otvoren Evropskim kongresom nutricionista, svakog dana do kraja ove godine, biti održan neki od događaja koji su već rezervisani.

„Zvanično otvaramo Sava centar 14. novembra, Evropskim kongresom nutricionista, sa oko 1.500 učesnika. U narednih mesec i po dana, do kraja 2023. godine, nemamo nijedan slobodan dan. Svakog dana će se nešto dešavati – lokalni i međunarodni kongresi i korporativni skupovi. Sledeće, 2024. godine, imamo već zakazanih 60 događaja i dva velika međunarodna kongresa, ali, na to gledamo kao na skroman broj, zato što se korporativni događaji rezervišu u kraćem periodu, a ne nekoliko godina unapred. Od velikih međunarodnih skupova, za 2025. godinu imamo zakazan kongres kardiologa sa oko 5.000 učesnika, što će svakako biti ključan događaj u toj godini, ne samo za Sava centar već i za ceo Beograd. Mi možemo da primimo i do 8.000 ljudi, ako uključimo i plavu dvoranu, koju otvaramo na leto sledeće godine, a već sada smo u procesu kandidature za jedan veliki međunarodni kongres u 2030. godini“, kaže Kristina Milinčić.

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra

Generalna direktorka Sava centra kaže da asocijacije iz oblasti medicine dominiraju u organizovanju velikih stručnih skupova, pa će značajan broj njih biti održan u Sava centru i naglašava da postoji veliko interesovanje i kod lokalnih i kod međunarodnih eksperata iz raznih asocijacija, za održavanje skupova u narednom periodu.

Potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate Angelina Nekić kaže za www.magazinbiznis.rs da su arhitektura Sava centra i zaštićeni delovi enterijera u potpunosti očuvani prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića. „Sve što je naš veliki arhitekta osmislio, ostaće sačuvano za budućnost. Sava centar je 1977. godine građen u dve faze, a tako smo radili i rekonstrukciju. Fasada je sada energetski efikasna, promenili smo celokupne instalacije. Dosta smo se bavili prekomponovanjem prostora, kako bismo dobili dodatne slobodne površine za događaje koji treba da se odvijaju u našem Sava centru. I što je najvažnije: dobili smo moderan i energetski efikasan objekat koji će za to dobiti odgovarajući sertifikat. Mi ne bismo pogrešili kada bismo rekli da smo napravili novi Sava centar. I verujte da investicija od 118 miliona upravo to i potvrđuje. Duplirali smo prvobitno planiran iznos investicije, a ima razloga zašto se tako dogodilo. Najpre,  objekat je bio u lošem stanju i devastiran, a projektna dokumentacija se nije slagala sa onim što je bilo na terenu. Takođe, prošlih godina je, zbog korona perioda, došlo i do prekida u lancu snabdevanja, a zatim do rasta cena energenata i cena građevinskog materijala. Osim toga, mi u Delti želimo da na svakom objektu koji gradimo primenimo najmoderniju tehnologiju gradnje i najmoderniju opremu koja postoji. Za kompaniju Delta holding projekat rekonstrukcije Sava centra je od izuzetnog značaja i mi smo veoma ponosni što smo imali šansu da se bavimo tom rekonstrukcijom. Rezultat je moderan, održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima tako da Beograd sada može da bude domaćin događaja koji okupljaju više od 5.000 posetilaca”, istakla je Angelina Nekić.

A na pitanje o očekivanom periodu isplativosti tako velike investicije, diektorka Nekić odgovara da to može biti period od 15 do 18 godina. Kako objaašnjava, povrat ulaganja u projekte ove vrste nije baš tako brz, uprkos popunjenosti objekta i korišćenju sadržaja u gotovo punom kapacitetu.

Sava centar ponovo na mapi sveta!

Sava centar ponovo na mapi sveta!

 

 

 

Ove stolice se nalaze u ovoj sali Sava centra, u kongresnom delu, u prizemlju levo, od otvaranja 1977. godine! Zapravo, metal je isti, koža je ista – italijanska, boja takođe, ali je sve novo, jer su stolice reparirane. Kako saznajemo, tim Delta holdinga, dok je radio rekonstrukciju Sava centra, zaključio je da je reč o vrlo kvalitetnom tipu stolica, koje se više ne proizvode, pa je najbolja opcija bila da ih repariraju. Kožni delovi su opet stigli iz Italije, kao i pre 47 godina i majstori su savršeno uradili posao. Doduše, ako se zna da je Italija veliki uvoznik sirove kože iz Srbije, i nekad i sad, pre će biti da je i ova koža otišla iz Srbije kao sirovina, a vratila se iz Italije kao finalni proizvod! U svakom slučaju, zadivljujuće je kako je urađena perfektna rekonstrukcija  mnogih detalja, predmeta i ornametike u Sava centru, uključujući i čuvene tapiserije u glavnoj kongresnoj sali. Zato tim Delta holdinga koji je vratio Beogradu i Srbiji novi – stari Sava centar, zaslužuje sve čestitke!

 

Velika tapiserija u glavnoj kongresnoj sali Sava centra, u potpunosti je očuvana i reparirana

Velika tapiserija u glavnoj kongresnoj sali Sava centra, u potpunosti je očuvana i reparirana

Prostor Sava centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju čine kancelarijski prostor i šoping zona) i kulturnu zonu (sa poznatom Plavom dvoranom). Kako je objašnjeno tokom ove posete predstavnika medija, kompanija Delta Holding rekonstrukciju je podelila u dve faze primenjujući istu dinamiku izgradnje iz 1977. godine – prvo je završen kongresno-poslovni deo, a završetak radova na obnovi Plave dvorane planiran je za leto 2024. godine. Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta povećan je sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena Immersive sala. Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u čuvenoj Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.

„Kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava centrom i bez njega. Beograd sada može da konkuriše za organizaciju velikih međunarodnih skupova, a kada Sava centar popuni svoje kapacitete to znači da će biti popunjeni i svi hotelski smeštaji u glavnom gradu; dodatni posao imaće i restorani, prevoznici, pružaoci različitih usluga i brojni mali biznisi. Renoviranje Sava centra nije važno samo za Delta Holding, ono je važno za kongresnu industriju, a možemo reći i celokupnu ekonomiju Srbije“, naglasila je Kristina Milinčić.