Beograd, 27. april 2023. godine – U prvom kvartalu 2023. godine NIS je započeo novi ambiciozni investicioni ciklus pa je tako u kapitalne projekte uloženo 6,5 milijardi dinara, što je 71 odsto više u odnosu na investicije realizovane u istom periodu prošle godine. Najviše sredstava plasirano je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo i maloprodajne mreže NIS-a. Pored toga, u fokusu NIS-a bio je nastavak urednog snabdevanja tržišta svim vrstama naftnih derivata, te je u izveštajnom periodu u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno ukupno 956 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda što je 6 odsto više nego u prvom kvartalu 2022. godine.

U periodu januar-mart NIS je ostvario dobre finansijske rezultate, ali su oni očekivano slabiji nego u istom periodu prošle godine imajući u vidu tržišna kretanja. Pre svega, prosečna cena nafte tipa „Brent“ bila je 81,3 dolara po barelu, što je 20 odsto manje od prosečne cene u istom periodu 2022. godine. Takođe, potrošnja motornih goriva u Srbiji je u padu za 2,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U skladu sa tim trendovima, NIS grupa ostvarila je neto dobit od 11,7 milijardi dinara što je 25 odsto manje u poređenju sa periodom januar-mart 2022. godine. Pokazatelj EBITDA iznosi 19,9 milijardi dinara, odnosno 22 odsto manje u poređenju sa rezultatom ostvarenim u uporednom izveštajnom periodu. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 50,3 milijarde dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ostvarena je ukupna proizvodnja od 282,8 hiljada uslovnih tona nafte i gasa što je tri odsto manje nego u prvom kvartalu 2022. godine. Obim prometa naftnih derivata iznosi 908,9 hiljada tona, što je pad od 5 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je tim povodom izjavio da su u 2023. godini u fokusu kompanije investicije i dalja modernizacija NIS-a u svim segmentima poslovanja – od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa do razvoja projekata u oblasti elektroenergetike. “Pored toga, ostajemo posvećeni urednom snabdevanju tržišta i našem doprinosu energetskoj stabilnosti Srbije. Za oba prioriteta smo postavili dobre osnove u prvom tromesečju ove godine, što nam omogućava da se istovremeno posvetimo ubrzanju energetske tranzicije NIS grupe i realizaciji projekata unapređenja zaštite životne sredine“, naglasio je generalni direktor NIS-a, saopštila je kompanija.