Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo, od 11. septembra 2022. krasi novootkrivena bista Novaka Đokovića. Novak je prvi srpski sportista u ovoj bašti u kojoj se od 2008. godine nalaze biste naših čuvenih naučnika, književnika, slikara i značajnih ličnosti: Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Mileve Marić, Mihajla Pupina, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Nadežde Petrović, Petra I Karađorđevića…

Bistu Novaka Đokovića, koja je rad vajara Bojana Mikulića iz Banja Luke, otkrio je Aleksandar Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u Klivlendu, čovek koji je najzaslužniji što uopšte postoji Srpska kulturna bašta u Americi. Kako je Novaku Đokoviću zabranjeno da učestvuje na turniru US Open, Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije je odlučila da se Novak Đoković, najpoznatiji Srbin u svetu, 11. septembra, kada se igra finale ovog turnira, ipak simbolično bude u Americi. Zato je baš taj dan odabran za otkrivanje Novakove biste u Srpskoj kulturnoj bašti na tlu Obećane zemlje i to u 14 časova po lokalnom vremenu.

Svečano otkrivanje biste Novaka Đokovića, 11. septembra 2022.

Svečano otkrivanje biste Novaka Đokovića, 11. septembra 2022.

TNF ima 12.000 članova širom sveta, a u anketi sa članovima i prijateljima fondacije, došlo se do odluke da na ovom spomeniku u Klivlendu budu ispisane reči samog Novaka Đokovića: „Kada je NATO uništavao moju zemlju bez pravnog osnova 1999. godine, bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način i evo me danas. To uništavanje me nije uništilo, niti moj narod. Nije nam slomljen duh. I dalje smo radosni, uprkos problemima. To je naša pobeda.“

Grad Klivlend se nalazi u centru naših zajednica i udaljen je oko četiri do šest sati vožnje od Čikaga, Vašingtona, Njujorka, Filadelfije, Detroita i mnogih drugih gradova u kojima žive Srbi u SAD.

Nikola Lončar, predsednik TNF, ovim povodom je rekao: „Svi znamo da organizatori US Opena ove godine nisu dozvolili učešće Novaku na ovom turniru i da je on, kao i uvek, ostao dosledan svojim principima tako što nije dozvolio da ga ni ovaj put slome. Upravo na dan zatvaranja US Opena, srpski narod postavlja Novakovu bistu koja će nas uvek podsećati na naš ponos, jedinstvo i moralne i duhovne kvalitete koje negujemo vekovima. Predlažem da se baš ovde ubuduće okupljamo drugog vikenda svakog septembra. Verujem, i nadam se, da će uprava Srpske kulturne bašte, na čelu sa Aleksandrom Aleksom, prihvatiti ovaj predlog. Od ove godine, pa svake naredne, na ovom mestu, dodeljivaćemo Tesla Spirit Award pripadnicima Teslinog naroda i Amerikancima koji su uradili nešto značajno za TESLIN narod.“

Sveštenstvo na svečanoj ceremoniji

Sveštenstvo na svečanoj ceremoniji

Istog dana, Teslina naučna fondacija iz Filadelfije (TNF), u Srpskoj kulturnoj bašti uručila je priznanja i ordene Tesla Spirit Award — Milani Mim Bižić i Aleksandru Aleksu Mačeskom.

U SAD i širom naše dijaspore dobro je poznata Mim Bižić, ili kako je mnogi zovu, „baka Mim“. Ona je najveći živi muzej srpskog naroda i njegov počasni ambasador, nastavljajući tako patriotski posao svog oca Milana Karla. Gotovo da nema događaja iz srpske istorije koji Mim nije ispratila ili predstavila na svojim Internet stranicama, a lično je prisustvovala mnogobrojnim događajima u SAD i u Srbiji. Mnoge male i velike priče iz srpske zajednice bile bi zaboravljene da nije ove moderne heroine srpskog naroda.

Veliki doprinos očuvanju srpske zajednice u Sjedinjenim Državama dao je i Aleksandar Aleks Mačeski, preduzetnik, dobrotvor i počasni konzul Srbije u Klivlendu. Sav svoj rad stavio je u službu srpskog naroda i zbližavanju SAD i Srbije. Iako pripada drugoj generaciji Srba rođenih u Americi, izuzetno je posvećen srpskom nasleđu i pravoslavnoj veri. Poznat je i kao organizator mnogobrojnih donatorskih okupljanja za srpsku dijasporu i njene prijatelje u svrhu prikupljanja sredstava za različite dobrotvorne svrhe. Jedan je od prvih koji je organizovao akciju za prikupljanje sredstava za obnovu Hilandara oštećenog u požaru 2004. godine, a rukovodio je i mnogobrojnim akcijama za pomoć srpskom narodu i obnovu svetinja na Kosovu i Metohiji.

Tekst: Marina Bulatović

Foto: Dan Hanson