Kako zaista izgleda jedan radni dan menadžera saznalo je 10 učenika srednjih škola širom Srbije koji su bili deo programa „Menadžer SAM na dan“ u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM). Učenici su imali priliku da se upoznaju sa radnim danom menadžera, da steknu uvid u različite karijere, obogate saznanja o načinu poslovanja i značaju različitih zanimanja, zahvaljujući novom programu koji SAM  realizuje u saradnji sa organizacijom Dostignuća mladih, navodi se u saopštenju za medije.

Kroz ovaj program menadžerska zajednica SAMa pružila je podršku i doprinese razvoju mladih ljudi, da im pomogne da steknu kritičko razmišljanje i bolje razumeju poslovno okruženje.

„Veoma je važno da mladi ljudi imaju priliku da i tokom školovanja mogu da dobiju jasnije uvide u sve one profesionalne zahteve i veštine koje su potrebne za uspeh u 21. veku. Aktivnosti osmišljene u okviru programa ‘Menadžer SAM na dan’ omogućavaju im da bolje razumeju vezu između nivoa i vrste obrazovanja i budućih zanimanja i da na taj način mogu da donose odluke o budućim profesijama“, jednoglasni su bili učesnici programa.

Uvodni deo programa obuhvatio je upoznavanje sa radom SAMa, sa karakteristikama koje krase uspešne menadžere, kao i koji su to sve svakodnevni  poslovni izazovi, zadaci i odgovornosti uspešnih menadžera. Dvodnevno „poslovno putovanje“ menadžera iz deset kompanija i srednjoškolaca započeto je međusobnim upoznavanjem i razmenom profesionalnih iskustava i saveta sa jedne i viđenja i očekivanja o idealnom lideru, sa druge strane.

Svaki učenik proveo je ceo radni dan sa svojim mentorom-menadžerom, prateći njihove radne zadatke i aktivnosti, a zahvaljujući ovom jedinstvenom formatu mladi su iz prve ruke mogli da shvate kako funkcioniše poslovni svet i koje su ključne veštine potrebne za uspeh u poslovnim vodama.

U ovom pilot programu, koji će svoj nastavak imati u širem obimu od oktobra, učestvovali su članovi Upravnog odbora SAMa, kao i članovi i menadžeri iz kompanija koje su vodeće na tržištu kada su u pitanju poslovni uspesi, prepoznatljivost brenda i najbolje poslodavačke prakse. Učenici su odabrani kroz organizaciju Dostignuća mladih i program takmičenja najboljih učeničkih kompanija. Priliku da se upoznaju sa danom menadžera imali su: Sonja Vukašinović iz Sremske Mitrovice koja je pratila Dragomira Kostića (Atlantic Brands), tokom njegovih poslovnih aktivnosti, Katarina Ristić iz Batočine koja je provela dan sa Dragoljubom Damljanovićem (Schneider Electric Razvojni centar), Nina Janićijević iz Beograda pratila je Tanju Milinković i Nebojšu Matića (Mikroelektronika), tokom njihovih dnevnih aktivnosti, Viktor Raičević iz Beograda proveo je dan sa Sašom Popovićem (VEGA IT), Teodora Mitić iz Žitorađe sa Danijelom Havrilčak (MK Group). Maksim Stojković iz Novog Sada je upoznao se sa radnim obavezama Darje Černiševski (AIGO), Branislava Gajić iz Loznice sa Sašom Nedeljkov (Dahlia), Milica Todorović iz Niša sa Jelenom Nikolić (hotel Hilton), Sara Mrđen iz Novog Sada provela je dan sa Atilom Kiš i Marijom Lazić Pavlović (Dexy Co), dok je Jelena Jevtić iz Ljiga provela radni dan sa Ljiljanom Ahmetović (Shoppster).