Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) organizuju učešće naših kompanija na jednoj od najvećih međunarodnih sajamskih manifestacija prehrambene industrije „SIAL“ koja se od 15. do 19. oktobra održava u Parizu. „SIAL“ (www.sialparis.com) se organizuje svake druge godine, a nakon pauze od četiri godine zbog pandemije na ovoj svetskoj smotri predstaviće se preko 7.200 izlagača iz 119 zemalja sa više od 400.000 kvalitetnih proizvoda.
U okviru dva nacionalna paviljona Srbije ukupne površine od 300m², predstaviće se 29 srskih kompanija i to: „ITN Group“Beograd, „Mambikom Agrar“ Beograd; „PIK Bečej“; „Laki“ Arilje; „Master Fruits“ Beograd; „Frigo-Paun“ Požega; „Euro Frigo“ Požega; „BMN Malinas“ Požega; „Masli“ Leskovac; „Menex“ Kruševac; “Friglo-Sutjeska“; „Strela Grup“ Leskovac; „Sicoberry“ Kraljevo; „Fabrika dečije hrane“ Dobanovci; „Cmana“ Krnjevo; „Jaffa Crvenka“, „Agranela“ Valjevo; „Budimka“ Požega; „ColdPressok“ Beograd; „Damar Confir“ Beograd; „Tisacoop“ Kanjiža; „Tartufi SR“ Beograd; „Yumis“ Niš; „Borovnica klub“ Mionica; „ES Komerc“ Prijepolje; „Candy Rush“ Beograd; „Sanum per Fructus“ Kragujevac; „ Geneza“ Kanjiža“; „Interfood 60“ Čačak; „Zdravo Organic“ Selenča.
Očekuje se da će raznovrsna ponuda srpskih proizvoda, smrznuto voće i povrće, nisko kalorični džemovi, voćni namazi sa 100 odsto voćem, granole, zamenska mleka, hladno ceđeni sokovi, med, sušeno i čokoladirano voće, privući veliki broj posetilaca, kupaca i poslovnih partnera. Veliki interes potencijalnih kupaca očekuje se i za konditorske proizvode iz Srbije, dečiju hranu, proizvode od tartufa i druge. Tradicijom dugom skoro pola veka „SIAL“ predstavlja vodeću poslovnu platformu tokom koje proizvođači i izvoznici dogovaraju poslove sa trgovcima, kupcima, uvoznicima, distributerima, ekspertima najvećih svetskih maloprodajnih trgovinskih lanaca i predstavnicima HoReCa. „SIAL“ je međunarodni poslovni hab za promociju inovativnih rešenja i proizvoda, tehnologija proizvodnje i pakovanja, kao i specijalizovanih segmenata prehrane.
Sajam promoviše više tematskih celina u okviru deset izložbenih paviljona i to: nacionalni paviljoni i regioni sveta, gotova hrana, smrznuta hrana, mlečni proizvodi, voće i povrće, meso i riba, konditorski proizvodi, dugotrajni proizvodi, piće, organska hrana. Očekuje se preko 300.000 stručnih posetilaca od čega 73 odsto međunarodnih.