(Foto: Tagesspiegel)

(Foto: Tagesspiegel)

U nedelju, 10. jula, drugog dana vikenda koji je „svetinja“ za zemlje razvijenog zapadnoevropskog kapitalizma, dominantna vest u uglednim nemačkim medijima bila je da će Kanada vratiti gasnu turbinu Nemačkoj, pošto je obavljen servis! Neupućenom čitaocu svakako je zbunjujuće – kako vraćanje jedne servisirane gasne turbine može biti tako značajna vest?! Ali, ako se ima u vidu da se sve to dešava u vreme sankcija Evropske unije prema Rusiji, a jedan od glavnih zagovornika je, upravo, Nemačka, onda sve dobija drugačiju dimenziju.

Dakle, reč je Simensovoj gasnoj turbini koja je i do sada remontovana u Simensovoj fabrici u Kanadi. I ne samo jedna turbina, već ih ima više, koje se koriste u radu Severnog toka 1, kojim se Nemačka direktno snabdeva ruskim gasom, potpuno ispod mora. Turbine se povremeno servisiraju i to do sada nije izazivalo veliku pažnju javnosti. Međutim, pošto već nekoliko meseci traju sankcije prema Rusiji zbog rata u Ukrajini, kada je ovoga puta gasna turbina remontovana u Kanadi, prvo je stigla informacija da Kanađani neće isporučiti turbinu, zbog sankcija prema Rusiji, pa su je zadržavali.

To je za Nemačku predstavljalo nepremostiv problem, jer je zbog servisiranja, već dobijala samo 40 odsto količina gasa koje inače dobija. No, posle traženja rešenja, Kanada je odlučila da servisiranu turbinu ne pošalje direktno Rusiji, zbog sankcija, već da je isporuči Nemačkoj, a ona će je proslediti Rusiji.

„Kanada će dati Siemensu Kanada privremenu i opozivu dozvolu”, rekao je kanadski ministar prirodnih resursa Džonatan Vilkinson, u subotu 9. jula, te se 10. jula pojavila glavna vest u glavnim nemačkim tv emisijama i u elektronskim medijima.

Ali, radost baš nije potpuna, jer je već sutradan, 11. jula, potpuno prekinut dotok gasa iz Rusije u Nemačku, budući da se vrši uobičajeni godišnji remont Severnog toka 1. Da nije sankcija, ta rutinska procedura uopšte ne bi zavredila pažnju, ali sada Nemačka opet strahuje: da li će zaista to biti privremeni prekid od 7-10 dana ili će Rusija skroz zavrnuti slavine! To bi život i rad u Nemačkoj najviše pogodilo, jer je do sada, zavisnost od ruskog gasa uspela da smanji sa 55 na 35 odsto i to, povećanim uvozom sa drugih tržišta, što, naravno, više košta.

U strahu su velike oči, ali i dalje bez odgovora ostaje pitanje: Da li krši sankcije Nemačka, kad Rusiji isporuči turbinu, remontovanu u Kanadi, za Severni tok 1?

Za sada je stigao samo protest iz ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova i energetike da su „duboko razočarani“ odlukom Kanade da vrati remontovanu turbinu, te da će tako, malo pomalo, popuštati i druge sankcije prema Rusiji, poručuju iz Ukrajine…

Da li će sankcije popuštati, i ko će moći duže da izdrži posledice sankcija, videćemo već ove zime.

R. Nikolić