Najnovija generacija metro-voza u Beču (Foto: © Robert Peres)

Najnovija generacija metro-voza u Beču (Foto: © Robert Peres)

 

Bečki metro nedavno je slavio premijernu vožnju novog „X-vagona“. Najnovija generacija metro-voza saobraćala je prvi put sa putnicima kroz Beč. Tako je najsavremeniji metro-voz na svetu uvršten u redovni red vožnje na liniji U3. U bečki javni prevoz će sukcesivno biti priključeni i ostali vagoni. Siemensov „X-vagon“ će ubuduće biti potpuno automatizovan i moći će da saobraća bez vozača. „Sa novim „X-vagonom“ Grad Beč je napravio veliki iskorak u digitalnu budućnost saobraćaja“, rekao je rukovodilac Siemensa, Albreht Nojman, navodi se u saopštenju Kancelarije Grada Beča u Beogradu.

Spolja gledano „X-vagon“ se ne razlikuje mnogo od standardnog V-vagona. U unutrašnjem delu je vidljivo da ima više mesta posebno za putnike koji stoje. Sedišta su manja. Ukupno ima 928 mesta za sedenje i šest mesta za putnike sa invalidskim kolicima. Najupadljivija novost su velike displej-table iznad vrata. One tokom vožnje pokazuju čitavu mrežu metro-sistema, kao i aktuelnu rutu i lokaciju gde se u datom trenutku nalazi voz.

Novi X-vagon je dugačak 111 a širok 2,85 metara. Bečke linije su ukupno poručile 34 vagona koji bi trebalo da budu završeni do 2030. godine, od toga deset već ove godine. Planirano je da od 2026. godine na novoj liniji U5 vagoni saobraćaju bez vozača. Do tada će i stanice biti opremljene posebnim vratima za ulazak i izlazak iz voza.

Trenutno su za upravljačkim sistemom još uvek vozači.

(FOTO: © David Bohmann/ PID)

(FOTO: © David Bohmann/ PID)