Nebojša Matić, CEO, Mikroelektronika - Menadžer godine 2023.

Nebojša Matić, CEO, Mikroelektronika – Menadžer godine 2023.

Srpska asocijacija menadžera (SAM) održala je 11. decembra uveče u Sava centru, 12. put zaredom, SAM Gala događaj u okviru koga je najboljim pojedincima i kompanijama dodelila SAM Godišnje nagrade za uspehe i doprinose koje su ostvarili u ovoj poslovnoj godini. U ime SAM-a zvanice iz zemlje i regiona pozdravio je predsednik Mihailo Janković  i naglasio da je SAM već prepoznat kao udruženje koje u svom fokusu ima pojedinca, menadžera: “SAM je udruženje gde menadžeri mogu podeliti svoje znanje kao i svoje najbolje poslovne prakse i zato je veliki broj uspešnih menadžera sa rukovodećih pozicija pristupio asocijacija, kako bi podelili svoja iskustva i pomogli drugima u razvoju”, rekao je Janković.

Tema SAM Gala večeri bila je odgovornost i to ona odgovornost u najširem smislu – prema ljudima, zajednici, životnoj okolini, budućim generacijama. Upravo je odgovornost nešto na čemu se zasniva i misija Srpske asocijacije menadžera, i u skladu sa tim,  na 17. godišnjicu osnivanja SAM-a, članovi Upravnog odbora potpisali su inicijativu „Odgovornost za budućnost“. Kako je objasnio Janković u narednom periodu, pozvaće sve menadžere i najuspešnije kompanije da im se pridruže u podsticanju i promovisanju odgovornog i održivog ponašanja i preuzimanju odgovornosti za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta i boljitka za sve učesnike na tržištu.

Najboljim menadžerima, liderima 21. veka i kompanijama, dodeljene su nagrade u četiri kategorije: Menadžer godine, Mladi menadžer godine, Poslodavac godine, kao i Društveno odgovorna kompanija godine. O dobitnicima nagrada odlučio je žiri koji su činili prethodnih 11 dobitnika titule „Menadžer godine“.

„Menadžer godine“ zbog izuzetnih poslovnih poteza i rezultata, je Nebojša Matić, CEO, Mikroelektronika. Kako je navedeno, on je primer lidera koji ulaže u koncepte koji su strateški bitni i presudni za dalji razvoj i širenje kompanije ne gledajući samo na profit i koji se zalaže za napredak svakog pojedinca u društvu. Inicijator je i glavni zagovornik sprovođenja četvorodnevne radne nedelje sa ciljem izgradnje boljeg društva. Na pitanje kakvu kompaniju gradi odgovara, Nebojša odgovara da gradi kompaniju u kojoj bi voleo da njegova ćerka radi!

Kao mlada nada poslovne zajednice, prepoznat je Marko Jovanović, Head of Microsoft Business Operations – Adriatic Region, Comtrade koji je poneo priznanje u kategoriji „Mladi menadžer“. Nagradu „Poslodavac godine“ osvojila je kompanija Nelt.

Dobitnik nagrade u kategoriji „Društveno-odgovorna kompanija godine“ je Nordeus Fondacija u ime Grupe za obrazovanje za projekat „Mejkers Lab“.
Žiri je odlučio da dodeli i dva specijalna priznanja. Specijalnu nagradu za inicijativu od nacionalnog značaja uručena je Igoru Juriću za pokretanje sistema „Pronađi me“ koji je startovao u oktobru 2023. godine.

Aleksandar Kostić prima specijalnu nagradu za izuzetan lični čin koja je dodeljena Miodragu Kostiću za osnivanje Palate nauke

Aleksandar Kostić prima specijalnu nagradu za izuzetan lični čin koja je dodeljena Miodragu Kostiću za osnivanje Palate nauke

Specijalna nagrada za izuzetan lični čin dodeljena je Miodragu Kostiću za osnivanje Palate nauke, prvog centra za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji što predstavlja najveće izdvajanje u novijoj istoriji zadužbinarstva u Srbiji.

SAM Gala imao je i humanitarni aspekt. Članovi SAM-a odlučili su da donaciju brenda Johnnie Walker u iznosu od 300.000 dinara dobije humanitarna organizacija „Centar za zlostavljanu i nestalu decu“.