Grafikon Republičkog Zavoda za statistiku Srbije

Grafikon Republičkog Zavoda za statistiku Srbije

Kada sam sinoć (11. maj 2023.) u specijalnoj emisiji javnog servisa RTS-a čula najavu viceguvernera NBS Željka Jovića da će danas, 12. maja biti saopšteni podaci o mesečnoj inflaciji za april, te da ima naznaka da je rast cena usporio – iskreno sam se obradovala! Iako to ne vidim u svakodnevnim kupovinama u prodavnicama, pomislila sam: možda to smanjenje nije baš „zakačilo“ artikle koje ja kupujem. Te tako nisam primetila da je inflacija usporila i smanjila se za nekoliko procenata. Pod nekoliko, mislim, da se smanjila bar za dva-tri-četiri odsto.

Ali, kad sam danas pročitala zvanično saopštenje, vidim da nema mnogo mesta radovanju, jer se u Srbiji inflacija „srozala“ tek sa martovskih 16,2% na 15,1% u aprilu! Dakle, ostaje visoko dvocifrena, mereno na međugodišnjem nivou. No, hajde da sačekamo drugu polovinu ove godine, pa da vidimo taj pad na očekivanih 8%! A do tada ključna, visoka poskupljenja ostaju u sektoru prehrane.

U aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec prethodne, potrošačke cene su u sektoru hrane i bezalkoholnih pića povećane za 23,1%. Prvo mesto u tom sektoru, po visini poskupljenja, drže i dalje mlečni proizvodi, mleko i jaja sa rastom cena od 39,6%, a zatim sledi stavka koju statistika vodi kao „ostali prehrambeni proizvodi“ sa rastom cena od 28,9%, pa povrće koje je skuplje za 26,3%. Ulja i masti su tu blizu sa rastom cena od 23,1%, kao i hleb i žitarice sa rastom cena od 23,8%, pa riba sa 20,3%, meso sa 17,7%, voće sa 14,1% i tako dalje, nižu su procenti kod poskupljenja ostalih prehrambenih proizvoda, ali su svi dvocifreni. Odeća i obuća su (zbirno) skuplji za 9,3%, dok je stanovanje, voda struja, grejanje i ostalo skuplje za 21,6%, a oprema za stan i tekuće održavanje za 18,9%.

I dok čekamo dalje „padanje“ inflacije u maju, sa sigurnošću mogu da primetim da će u maju stavka troškova struje i grejanja biti veća, jer je poskupljenje struje i gasa startovalo čim se april završio – 1. maja. A što se tiče ostalih stavki i decimala, kad pogledam statističku tabelu, često se pitam koliku bismo inflaciju registrovali, kada bismo sve ove devetke u decimalama zaokružili u ceo broj! Jer, sve što se završava na devet, pre „vuče“ na više nego na niže. Bar tako su nas matematičari učili, nekad davno.

R. Nikolić