Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovali su 14. decembra promociji platforme eInovacije (Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema) i svečanom otvaranju „CDT HUB”-a Privredne komore Srbije, u Beogradu.

„Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema – platforma eInovacije je ključni instrument za identifikaciju i kontinuirano praćenje svih aktera inovacionog ekosistema, koji obezbeđuje osnovu za brzu i efikasnu koordinaciju između relevantnih subjekata. Platforma eInovacije omogućava da se svi subjekti inovacionih delatnosti jednostavnim putem, onlajn prijavom preko Portala eInovacije upišu u registar. Prilikom podnošenja zahteva za upis nema potrebe za odlazak na šaltere, niti da se prikupljaju dokumenti u papirnom obliku jer se svi neophodni podaci automatski dobijaju iz relevantnih službenih registara i evidencija, što značajno ubrzava proces prijave. Kao deo nacionalne inovacione strategije, ova sveobuhvatna baza podataka je temelj za uspešno ostvarivanje digitalne transformacije Srbije.“, rekao je Jovanović i istakao da kroz platformu eInovacije, Srbija ima priliku da usmerava svoje napore ka ubrzanom razvoju inovacionog ekosistema, unapređujući konkurentske prednosti i stvarajući otvoreno i održivo okruženje za inovacije.

Ministarka dr Begović navela je da u Republici Srbiji postoji između 600 i 700 startap kompanija:

„Cilj nam je da taj broj povećamo ulaganjem u kompletnu infrastrukturu i mehanizme finansiranja. Država je donela sjajne poreske olakšice kako bi motivisala startap kompanije, kojim je mesto na našem portalu. Jedino preko ovog Portala ove kompanije mogu postati vidljivije investitorima, našoj zajednici, ali i van granica naše zemlje”, rekla je ona.

Novi CDT HUB predstavlja Centar za digitalnu transformaciju čiji je cilj podsticaj saradnje između IT kompanija, startapa, investitora, stručnjaka, predstavnika javnih institucija i tradicionalnih poslovnih subjekata. Primarna misija CDT HUB-a je da olakša zajedničko kreiranje inovativnih rešenja koja povećavaju konkurentnost i produktivnost svih uključenih strana.