Darko Popović

Darko Popović

Mateo Kolanđeli

Mateo Kolanđeli

Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji imaće pristup dodatnom izvoru finansiranja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije (EU) preko kompanije Intesa Leasing. Sredstava u iznosu od pet miliona evra, koja će Intesa Leasing pozajmljivati iz nove kreditne linije,  omogućiće srpskim preduzećima da ulažu u unapređenje svojih radnih standarda i procesa, što će ih učiniti konkurentnijim na lokalnim tržištima i tržištima Evropske unije. Cilj je da se mala i srednja preduzeća ohrabre da investiraju u unapređenje tri ključne oblasti: zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti i kvaliteta proizvoda.

Pored lizing finansiranja, mala i srednja preduzeća će imati koristi i od podsticaja u okviru granta u iznosu od 15 procenata ukupnog pozajmljenog iznosa nakon uspešno sprovedenog projekta. Poseban fokus biće usmeren na investicije u zelene tehnologije, kako bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima da se prilagode standardima zaštite životne sredine Evropske unije i da unaprede svoju energetsku efikasnost. Najmanje 60 odsto svih pozajmica biće usmereno na podršku za investicije u projekte za uštedu energije.

Nova kreditna linija je deo Programa za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, u okviru koga EBRD obezbeđuje kredite, a Evropska unija (EU) podsticaje i tehničku podršku. Cilj je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste poslovne prilike u regionu Zapadnog Balkana i na širem evropskom tržištu.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, rekao je: „Zadovoljstvo nam je da unapredimo našu saradnju sa kompanijom Intesa Leasing u Srbiji i pružimo dodatnu podršku lokalnim malim i srednjim preduzećima. Nova kreditna linija će malim preduzećima omogućiti pristup dobro strukturiranom finansiranju, što će im pomoći da postanu konkurentnija i oporave se od negativnih efekata pandemije COVID-19.“

„Veoma mi je drago da smo nastavili uspešnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), posebno u okolnostima nakon pandemije COVID-19, koja je bila posebno izazovna za mala i srednja preduzeća. Zahvaljujući novoj kreditnoj liniji ponudićemo povoljne uslove finansiranja malim i srednjim preduzećima koja su naši klijenti i omogućiti im da unaprede poslovne standarde kako bismo doprineli povećanju njihove konkurentnosti na lokalnom tržištu i tržištu Evropske unije, negujući angažovanje koje imaju u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i kvaliteta proizvoda,“ naveo je Darko Popović, predsednik Upravnog odbora kompanije Intesa Leasing i predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.