Autor: Radojka Nikolić

Davos, Švajcarska (Foto: WEF)

Davos, Švajcarska (Foto: WEF)

Ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu (WEF) ponajmanje je bio ekonomski, jer su dominirale političke teme. Pre svega Tramp i američki izbori. Kako je već napisao jedan od komentatora britanske agencije Rojters: “Bauk Trampa kruži Davosom”. Ili, još detaljnije: u hotelima, restoranima, kafeima i u brvnarama zimovališta, licitiralo se najviše o tome da li će Tramp pobediti na ovogodišnjim izborima u SAD.

Ali, ne samo nezvanični razgovori, već se dogodilo da i u zvaničnim izjavama Tramp dobije velike pohvale. I to od generalnog direktora jedne od najvećih finansijskih grupacija u SAD i u svetu. Naime, Džejmi Dajmon, prvi čovek JPMorgan Chase-a pohvalio je učinak bivšeg predsednika Donalda Trampa u ekonomiji, poreskoj politici i u tretiranju imigranata. Dajmon je za američku tv mrežu CNBC, u Davosu izjavio da je Tramp bio u pravu u vezi sa NATO-om i u vezi sa imigracijom. “Tramp je prilično dobro razvio privredu. Poreska reforma mu je uspela. Bio je u pravu za trgovinu sa Kinom”, rekao je Džejmi Dajmon.

I dok je generalni direktor JPMorgan Chase-a bio veoma ozbiljan u toj svojoj izjavi, Aleks Soroš, predsednik Fondacije za otvoreno društvo, sin Džordža Soroša, uneo je donekle ironični ton, govoreći na jednom od panela poslednjeg dana foruma 19. januara.

„U Davosu je Donald Tramp već predsednik. To je dobra stvar, jer je zaključak u Davosu uvek pogrešan“, rekao je Soroš junior.

A ono što je uzazvalo smeh prisutnih u dvorani  bila je sledeća konstatacija Soroša mlađeg:

„Donald Tramp je vlasnik Republikanske stranke. Mi se nalazimo u nečemu što ja zovem Trampov ciklus, jer mislim da će on, čak i ako izgubi ove izbore,  takođe biti republikanski kandidat 2028., a možda čak i 2032.“, rekao je Soroš i podsećajući na postojeće optužbe protiv Trampa, zaključio: „Koji je izlaz za njega? Ili će završiti u zatvoru ili će završiti na vlasti. Neće otići negde na neku plažu ili u penziju”.

Za razliku od tih otvorenih panel diskusija, za širu javnost ostaju nepoznati detalji sa jednog od značajnijih sastanaka koji je održan u sredu i bio je zatvoren za javnost, a kojem je prisustvovalo oko 100 bankara i finansijskih poslenika, sa posebnim ulaznicama. Zahvaljujući reporterima agencije Rojters koji su bili uporni da sačekaju bankare, pre i posle sastanka, moglo se ponešto i saznati. Tako u Rojtersovom izveštaju iz Davosa od 17. januara piše da su bankari zabrinuti zbog rizika koji mogu da im donesu fintech kompanije u konkurentskoj utakmici ali i da su  geopolitički rizici najopasniji jer od toga zavisi i politika smanjenja kamatnih stopa. Bankari i finansijeri su u rizike uvrstili i moguću krizu duga, kao i sve veći broj privatnih zajmodavaca koji ne posluju po istim pravilima koja su obavezna za banke. Ovaj zatvoreni sastanak bankara uključivao je teme: upravljanje rizikom u pozadini geopolitičkih tenzija, makroekonomske neizvesnosti i tehnološke poremećaje, naveo je Rojters.

Bogata svetska elita u Davosu je i ovoga puta svoj skup počela izveštajem o siromaštvu i nejednakostima u svetu.  Tako je, tradicionalno, humanitarna organizacija Oxfam saopštila svoj nalaz da se u prošloj godini bogatstvo pet najbogatijih lјudi na svetu više nego udvostručilo od 2020. godine, dok je tri od pet lјudi širom sveta postalo siromašnije. Oksfam je upozorio na rastuću nejednakost, koju podstiče jačanje korporativne moći: “Pet milijardi lјudi na planeti je postalo siromašnije. Prema sadašnjim stopama, svet će videti svog prvog trilionera u roku od jedne decenije, dok će za okončanje siromaštva biti potrebno više od dva veka“, navela je organizacija Oxfam u izveštaju u kojem se kaže da je globalna ekonomija ušla u novu eru širenja nejednakosti.

„Živimo ono što se čini kao početak decenije podele: za samo tri godine doživeli smo globalnu pandemiju, rat, krizu troškova života i klimatski slom. Svaka kriza proširuje jaz između bogatih i lјudi koji žive u siromaštvu“, navodi se u izveštaju, uz tvrdnju da ultrabogati koriste svoju korporativnu moć da povećaju bogatstvo nekolicine.

Da li je elitu u Davosu ganuo ovaj izveštaj o rastućoj nejednakosti u svetu? Da li će taj elitistički skup rešiti probleme siromašnih? Naravno da neće, kao što nije nikad do sada, što znači, već duže od pola veka koliko se forum održava. Siromaštvo raste upravo u decenijama u kojima ga ta elita “smanjuje”. I otuda je teško oteti se utisku da svojevrstan cinizam predstavlja manir da u Davosu bogata i moćna elita svoj skup počinje najnovijim izveštajem o siromaštvu na planeti. Licemerju, očigledno, nema kraja, tim pre što je glavni moto ovogodišnjeg Davosa glasio: “Obnova poverenja”. Umesto te poruke, u ovu temu će se bolje uklopiti naslov “Vašar u Davosu” koji je još pre pet godina dao Adreas Beker, jedan od komentatora nemačke medijske kuće Dojče vele. Dakle, ovogodišnji januarski vašar u Davosu se završio, a već počinju poripreme elite za sledeći…