Dobitnice nagrada sa Vladimirom Vukotićem, predsednikom Izvršnog odbora 3Banke

Dobitnice nagrada sa Vladimirom Vukotićem, predsednikom Izvršnog odbora 3Banke

3 Banka je na konkursu za mladog poljoprivrednika godine nagradila troje mladih do 35 godina, koji su odlučili da na selu izgrade bolju budućnost za sebe i svoju porodicu, iznosima od 500, 300 i 200 hiljada dinara, saopštila je ta banka.

“Za nas u 3 Banci je veoma važno da svaka naša aktivnost, usluga ili proizvod budu usmereni na rešavanje nekog od izazova zajednice u kojoj poslujemo. Godinama aktivno finansiramo mala poljoprivredna gazdinstva i od stidljivog početka u 2008, danas ponosno možemo reći da je svako drugo gazdinstvo sa kreditom u Srbiji finansirano od strane 3 Banke. Svedoci smo nepovoljnog trenda napuštanja i starenja sela, uzrokovanog migracijama mladih iz seoskih sredina u velike gradske centre, a u našem portfoliju za tih 15 godina koliko finansiramo poljoprivredu prosečna starost poljoprivrednika je porasla za čak 5 godina. U svom radu, srećemo ipak mlade poljoprivrednike koji su krenuli naizgled težim putem, ali su svojim radom uspeli na selu da izgrade život kakav su želeli i ovim konkursom želimo da njhovi primeri motivišu i mnoge druge mlade ljude da krenu tim putem, koji mnogo znači ne samo za njih već i za razvoj ruralnih sredina i sela, pa i društvo u celini.
Za nas su ljudi koji su učestvovali na ovom konkursu pravi primeri heroja našeg doba, jer ne samo da obezbeđuju dostojanstven život svojim porodicama, već i daju značajan doprinos razvoju ruralih područja u kojima žive. Uspevajući da se bave poljoprivrednom proizvodnjom na relativno malim gazdinstvima, sebi obezbeđuju život u zdravoj sredini, imaju slobodu koju im daje rad za sebe, dok im istovremeno ostaje dovoljno vremena za gajenje porodičnih vrednosti i druženje, što je, verujemo, sjajna motivacija i za druge mlade ljude da ostanu na selu“, kaže povodom konkursa za mladog poljoprivrednika godine Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora 3 Banke.
Najviše glasova je dobila Nataša Matijaš iz Bingule pored Šida koja sa suprugom Vladimirom obrađuje oko 17 hektara pod ratarskim kulturama, uzgajaju desetak krmača, pedesetak prasića, a dodatni izvor prihoda su i kornišoni koje gaje na 7 ari. Za svoju dušu, imaju vinograd od 7 ari i uživaju u njemu. Roditelji su šestogodišnje Milice i devetogodišnjeg Ognjena, a Vladimir je napustio posao da bi se posvetio porodici i radu na gazdinstvu:

“U firmi sam radio svaki dan, jako rano ustajao, svakog dana sve isplanirano u minut. Najgore mi je bilo što sam decu viđao samo povremeno”, kaže Vladimir, a Nataša dodaje: “Nas dvoje sve radimo zajedno, Vladimir pakuje džakove, ja dovozim prikolice i odvozim džakove i kad vidimo da smo od svog posla lepo zaradili, ništa mi nije teško“. Ne manjka ni druženja. Druže sa prijateljima uz rad, dok jedni drugima pomažu u poslovima, a ima i poseta, večernjih izlazaka. „Sa komšinicom i sestrama odem i do Beograda u pozorište da odgledamo predstavu, odemo na koncert…“
Drugoplasirano je gazdinstvo Jovanović iz Karana pored Užica, na kome Marina i Kosta sa svoje dvoje dece uzgajaju povrće u plastenicima, a od jednog dela prave zimnicu za kupce. Kažu da ih izdvaja je kvalitet i da se često u prodavnicama sa kojima sarađuju njihovi proizvodi mnogo brže prodaju nego jeftinije povrće drugih dobavljača. Uprkos tome što joj je kao diplomirani ekonomista mogla da radi u struci, Marina kaže da joj se rad u kancelariji nije dopao. Na gazdistvu sama odlučuje kada će i koliko raditi, što nije moguće kada se radi za nekog drugog.

Treća nagrada pripala je gazdinstvu Stokić iz Lazareva pored Zrenjanina, koje je nastalo kada je Branislav Tijani za 8. mart kupio žensko tele. Onda su kupili drugu kravu, pa treću… Danas imaju 15 grla i nešto svinja, najviše prodaju mleko, a proizvode i sir i jogurt. Oboje rade na gazdinstvu, a pomaže im i njihovo troje dece.