Beograd, 11. decembar – Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine, Pan Gongsheng, potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane. Memorandumom o razumevanju regulisana je intenzivna saradnja između dve centralne banke u vezi sa obavljanjem transakcija u kineskim juanima od strane banaka u Srbiji.

Uspostavljanjem klirinškog aranžmana u Srbiji promovisaće se obavljanje prekograničnih transakcija u kineskim juanima od strane preduzeća i finansijskih institucija u Kini i Srbiji, i dodatno će se olakšati trgovina i investicije. Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da su temelji ekonomske saradnje Kine i Srbije postavljeni pre jedne decenije. I današnji događaj jeste još jedan korak na unapređenju kinesko-srpske saradnje u oblasti finansijskih usluga, kojim stvaramo uslove za unapređenje poravnanja i promovisanje transakcija u kineskim juanima.

„Kao institucija koja budno prati potrebe domaće ekonomije i tržišta i stvara podsticajne uslove za efikasno poslovanje privrede, Narodna banka Srbije je još u januaru 2015. godine uključila kineski juan na listu valuta kojima može da se trguje na domaćem deviznom tržištu. Snažan rast trgovine između naših zemalja, kao i visoki prilivi investicija, dodatno povećavaju potrebe učesnika za kineskim juanima na srpskom tržištu finansijskih usluga“, rekla je guverner.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja i potvrdu posvećenosti nastavku bilateralne saradnje dve centralne banke i daljem razvoju strateškog partnerstva Kine i Srbije.