Autor (R. Nikolić)

„Ne moraju roditelji da plaćaju kuseve iz informatike, matematike ili iz programiranja. Sve to osnovci i srednjoškolci imaju kod nas besplatno, u Šnajder Elektriku, jer smo zato i formirali Fondaciju „Centar za mlade talente“. Ovo je 11-ta godina rada te fondacije, program je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije i Republike Srpske – deci uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije. Do sada je, u prošlih deset godina nastavu pohađalo preko 6.000 polaznika, a realizovano je preko 5.000 sati nastave. Na to smo veoma ponosni i uvek pozivamo sve koji su zainteresovani da koriste programe naše Fondacije“, rekao je nedavno, u susretu sa novinarima u Beogradu, Dragoljub Damljanović, direktor Schneider Electric Hub.

Dragoljub Damljanović

Dragoljub Damljanović

Nema sumnje da je takva mogućnost približila visoka tehnološka znanja mnogim đacima i budućim studentima, a Šnajder Elektrik uvrstila u red kompanija koje imaju i filantropsku stranu svog poslavanja (osvojili su i nagradu Virtus, koju dodeljuje Trag fondacija).

Da je reč o dugotrajnom poduhvatu, pokazuje i činjenica da je Fondacija “Centar za mlade talente”, osnovana još 2012. godine, kao neprofitabilna, nevladina organizacija koja ima za cilj da doprinese razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja. Kako navode u kompaniji Šnajder Eelektrik, imali su u vidu da su zanimanja programera, inženjera i IT stručnjaka, najtraženija zanimanja sadašnjosti i budućnosti, i u svetu i kod nas. Zato je pokrenuta Fondacija kako bi kompanija doprinela razvoju teorijskih i praktičnih znanja upravo iz pomenutih oblasti. Ova Fondacija pruža mogućnost sticanja širokog znanja i predstavlja pripremu za sve buduće studente elektrotehnike, informatike i matematike za brže i lakše usvajanje gradiva na fakultetima. Pohađanje kurseva u okviru Centra je u potpunosti besplatno. Kursevi iz programiranja upoznaju polaznike sa programskim jezicima (Python, C, C# i C++), kao i sa Web programiranjem, dok kursevi iz matematike proširuju znanja polaznika, ali ih i spremaju za polaganje prijemnih ispita za upis, kako u srednje škole, tako i na Fakultet Tehničkih nauka i Prirodno-matematički fakultet.

U kompaniji Schneider Electric podsećaju da su tokom prošlih godina, ostvarili uspešnu saradnju sa univerzitetima, razvili program stipendiranja i posvetili veliku pažnju mladima kako bi nagradili znanje, rad i obrazovanje.

Osim ove inicijative, kompanija Schneider Electric  podržava i afirmaciju žena i devojčica u STEM. Jedan od ciljeva Fondacije je i taj da obuhvati što više polaznika širom Srbije, ali i da se više devojčica opredeli za ove kurseve, a kasnije i za tehničke fakultete i karijeru u tech kompanijama.

Inače, kompanija Schneider Electric u Beogradu, zajedno sa Schneider Electric Hub u Novom Sadu, zapošljava više od 900 ljudi, mahom inženjera i programera. Od pomenutog broja, deo zaposlenih čine osobe ženskog pola i to 322, što je više od 30 odsto i što ovu kompaniju stavlja u svetski standard IT industrije. Kao što je ranije najavljeno, kompanija će u 2024. godini značajno proširiti svoj portfolio u Srbiji i zaposliti novih 150 ljudi.