Autor: Radojka Nikolić

Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe

Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe

“Akvizicije su deo naše strategije. Prošle godine smo, u okviru te strategije postali suvlasnik kompanije Chips Way u Čačku koja već godinu dana posluje veoma uspešno: imaće rekordne rezultate i u prihodima i u tržišnom učešću”, rekao je Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe 30. novembra 2023., u susretu sa novinarima, u sedištu ove kompanije u Dobanovcima kod Beograda, odgovarajući na pitanje našeg portala www.magazinbiznis.rs o tome da li Nelt Grupa planira kupovinu neke proizvodne kompanije, novog brenda za svoj portfolio, a, takođe, i da li planira prodaju nekog od svojih brendova.

 Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe

Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe

“Mi u svakom trenutku razgovaramo o akvizicijama sa kompanijama i na tržištu regiona i na tržištu Afrike, oko potencijalnih akvizicija novih brendova. Trenutno nam nije u fokusu prodaja nekog od naših brendova, mada smo otvoreni, eventualno, za nekog strateškog partnera koji ima veću vrednost od naših brendova. Ali, to se još ne dešava”, rekao je Darko Lukić, odgovarajući na naše pitanje i naglasio da kompanija ima stratešku odluku da nastavi geografsku ekspanziju i da gradi nova partnerstva.

Nelt Grupa je organizovala tradicionalni godišnji susret sa novinarima i predstavila rezultate poslovanja u 2023. godini prema kojima su ukupni poslovni prihodi premašili 1,3 milijarde evra. Brz rast ove kompanije koja je svoj razvoj počela pre 30 godina, doneo je savremen konglomerat koji čine sektori distribucije, logistike i sopstvenih brendova. Kako je naveo Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe, sada ova kompanija zapošljava 5.500 ljudi, poseduje 164.000 metara kvadratnih skladištenog prostora, ima 1.400 vozila i čine je 22 kompanije. Za prošle tri decenije, kroz kompaniju Nelt prošlo je oko 20.000 ljudi.

Sudeći prema predstavljenim podacima Nelt Grupa je najbrži rast imala od 2010. do ove, 2023. godine jer je za tih 13 godina, svoj ukupni prihod uvećala oko četiri i po puta: sa 277 miliona evra u 2010. na 1,3 milijarde evra u ovoj godini.

Jelić je naveo da je u 2023. godini rast prihoda uvećan za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da je obim poslovanja povećan za dva odsto.

Za sledeću godinu Jelić je najavio investicije od oko 20 miliona evra u dalji razvoj poslovanja na devet evropskih tržišta, uglavnom u Adria regionu, ali se ne isključuje ni Mađarska i Rumunija, kao ni dalji prodor na afrička tržišta. Angola, Zambija i Mozambik – tu su već prisutni, ali je moguć i ulazak na tržište Konga. Ulagaće se u 2024. godini i u digitalizaciju i automatizaciju poslovanja, u opremu i u zaposlene.

Boris Mačak, izvršni potpredsednik Nelt Grupe za afrička tržišta

Boris Mačak, izvršni potpredsednik Nelt Grupe za afrička tržišta

Odgovarajući na naše pitanje o rizicima poslovanja u Africi, Boris Mačak, izvršni potpredsednik Nelt Grupe za afrička tržišta kaže da se rizici pre svega odnose na volatilnost tržišta, odnosno na nesigurnost i oscilacije domaće valute:

“Valutni rizici su veoma izraženi, tržište je nesigurno i promenljivo, što na godišnjem nivou znači da je moguća promena i do 20% vrednosti valute. Na primer, u Angoli se od maja do jula 2023. godine desila devalvacija lokalne valute za 65 odsto. Ali, mi smo u prošlih deset godina dobro upoznali to tržište, pa smo ovladili tim oscilacijama i nastojimo da anticipiramo događaje. Imamo i mehanizme kojima gledamo da održimo konkurentne cene, te da ublažimo negativne efekte”, rekao je Boris Mačak.

On je podsetio da njihova fabrika slatkiša Candy Factory u prošle dve godine uspešno radi, da se proizvodi oko 500 tona slatkiša godišnje koji se distribuiraju u Angoli i na tržištima još nekoliko afričkih zemalja, ali da postoji mogućnost da se ti slatkiši plasiraju i na tržište našeg regiona, jer su proizvodni kapaciteti fabrike mnogo veći, a troškovi transporta nisu toliko značajna stavka.

“Nama je Angola i dalje predominantno tržište, koje ima 36 miliona stanovnika i, u proseku, mlado stanovništvo, ali 60 odsto ljudi živi na granici siromaštva, sa dva dolara dnevno po stanovniku. Mi ćemo 2023. godinu završiti sa 500 tona proizvoda, što je skromno u odnosu na naša tržišta, ali mamo konstantan rast. Takođe, poslujemo i u Zambiji, Mozambiku i u Obali Slonovače, a radimo i na tome da otvorimo tržište Konga koje je za nas veoma zanimljivo, jer ima veliki broj stanovnika a nema lokalnu proizvodnju”, rekao je Boris Mačak i podsetio da u Zambiji, u Lusaki, Nelt gradi veliki distributivni centar.

Kako je najavio menadžment Nelt Grupe, u 2024. godini će fokus biti na primeni regionalne strategije razvoja Nelt Pharmaceuticals divizije, jer su već sklopili ugovor sa američkom kompanijom Kenvue za distribuciju na šest tržišta. Takođe, nedavno su u Kruševcu otvorili drugi intermodalni terminal koji je važan za kompletiranje logističke infrastrukture regiona.