Beograd, 12.04.2023. – Srednjovekovni ornamenti, etnološka građa i ćirilično pismo nadahnuli su unikatna dela devete izložbe „100 žena, 100 minijatura“, jedine manifestacije ove vrste koja ženama i mladima iz cele Srbije pruža priliku da se afirmišu u izradi tradicionalnih rukotvorina i dobiju priznanje za svoj rad.

Postavka koju čine eksponati rađenih u tehnikama veza, zlatoveza i pustovanja, krajem prošle godine predstavljena je u rezidenciji ambasade Kanade, a od danas je dostupna i široj javnosti u četiri ekspoziture UniCredit Banke u Beogradu. Izložbu će Beograđani moći da posete narednih mesec dana i to na lokacijama – Jurija Gagarina 12, Španskih boraca, Rajićeva 27-29 i Trnska 2, nakon čega će obići i druge gradove u Srbiji.

Izložbu uz podršku NALED-a priređuje krovna asocijacija proizvođača rukotvorina Etno Mreža koja obeležava 20 godina rada, a predsednica udruženja Violeta Jovanović naglasila je, prilikom otvaranja, da su osnaživanje žena i mladih posebno u ruralnim krajevima, razvoj ženskog preduzetništva i očuvanje nasleđa glavni ciljevi kojima teže.

– Kultura, nasleđe i žene čine ključan, a zapostavljen stub lokalnog razvoja i zato ova izložba predstavlja autentične vrednosti i afirmiše umetnost u minijaturi. Zahvalni smo UniCredit banci na podršci i spremnosti da zajedno doprinesemo rodnoj jednakosti, finansijskoj inkluziji i ekonomskom osnaživanju žena i mladih. Ova postavka je i uvod u desetu, jubilarnu izložbu koja sledi, a koja će po prvi put biti regionalnog karaktera i obuhvatiti kulturno nasleđe šireg dela Zapadnog Balkana – rekla je Jovanović.

Kao društveno odgovorna kompanija, UniCredit Bank Srbija postala je glavni pokrovitelj izložbe, a prema rečima člana Izvršnog odbora i direktora za poslovanje sa stanovništvom i malim privrednim društvima Rastka Nicića, dužnost svih privrednika je da pruže svoj doprinos očuvanju kulturne baštine i razvoju ženskog preduzetništva.

– Stoga smo odlučili da iskoristimo svoje resurse – u ovom slučaju ekspoziture, kao mesta u kojima ćemo činiti upravo to. Drago mi je da smo u mogućnosti da organizujemo jednu ovakvu izložbu kako bismo podržali zajednicu u kojoj poslujemo, ali i kako bi naše ekspoziture bile prepoznate kao prostor u kojem ćemo klijentima uz bankarske usluge, pružiti dodatnu vrednost i kulturne sadržaje – kazao je Nicić.

Svetlana Bunčić, direktorka Identiteta i komunikacija u UniCredit Banci Srbija iskoristila je priliku da pozove i druge kompanije da slede njihov primer, kao i da unikatne rukotvorine koje stvaraju žene iz zanatskih udruženja širom Srbije koriste za poslovne i korporativne poklone.

– Cilj ove izložbe nije samo da jednokratno prikažemo maestralne ručne radove, već da nastavimo da podržavamo one koji ih izrađuju, kako bismo time kontinuirano osnaživali zajednicu i stvarali povoljno okruženje za razvoj ženskog preduzetništva – zaključila je Bunčić.