Kako bi zadovoljilo sve veću potrebu za hlađenjem u gradu, bečko preduzeće za snabdevanje energijom Vin Energi (Wien Energie) proširilo je centralu za daljinsko hlađenje na glavnoj železničkoj stanici. Sa 26 megavata rashladne snage, Vin Energi obezbeđuje hlađenje na najprometnijoj stanici u Austriji i brojnim kancelarijama, hotelima, ali i stanovima u okolini. Rashladna snaga odgovara otprilike 7.000 klima uređaja. „U Beču se sve više oslanjamo na ekološki prihvatljivo daljinsko hlađenje kako bismo dugoročno smanjili potrošnju energije i emisiju CO2. Proširenjem centrale za daljinsko hlađenje činimo odlučujući korak ka zelenijoj i efikasnijoj urbanoj infrastukturi“, istakao je član Gradskog veća za finansije, Peter Hanke, navodi se u saopštenju Kancelarije Grada Beča u Beogradu.

Centrala za daljinsko hlađenje na glavnoj železničkoj stanici u Beču puštena je u rad 2013. godine sa pet kompresorskih rashladnih uređaja koji rade na zelenu energiju. Sada je proširena sa dve dodatne rashladne mašine. „Posebno u gradskim centrima raste potreba za ekološki prihvatljivijom klimatizacijom. Uskoro ćemo koristiti jednaku količinu energije za hlađenje kao i za grejanje. Kako bismo mogli da zadovoljimo ovu potrebu, značajno proširujemo mrežu za hlađenje i do 2027. godine planiramo da investiramo oko 90 miliona evra u ekološki prihvatljivu tehnologiju hlađenja“, naveo je predsednik uprave preduzeća Vin Energi, Mihael Štrebl.

Ovo preduzeće u centrali za daljinsko hlađenje ne proizvodi samo rashladnu energiju, već pomoću izmenjivača toplote koristi toplotu koja nastaje tokom procesa hlađenja, kako bi proizveli ekološki prihvatljivu toplotnu energiju i toplu vodu za oko 2.500 domaćinstava.