Dobitnici nagrada za filantropiju za 2023. godinu na uručenju priznanja 23. marta 2024. godine u Beogradu – Od dobrog dela do velikog uticaja (Foto: Jakov)

Dobitnici nagrada za filantropiju za 2023. godinu na uručenju priznanja 23. marta 2024. godine u Beogradu – Od dobrog dela do velikog uticaja (Foto: Jakov)

Trag fondacija još jednom je stavila u centar pažnje šampione davanja, ponosno objavljujući dobitnike prestižne VIRTUS nagrade za filantropiju po 17. put zaredom. Ovi izuzetni pojedinci, kompanije i preduzeća posvetili su se unapređenju svojih zajednica kroz davanje, inspirišući brojne druge da krenu njihovim altruističkim stopama.

Dobitnicima su nagrade uručili istaknuti gosti, Džon Ginkel, zamenik šefa misije u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Dominik Otvej, zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji i Ida Prester, kantautorka, aktivistkinja i ambasadorka ovogodišnje VIRTUS tematski fokus kategorije nagrada.

U kategoriji korporativne filantropije, izdvojila se kompanija MK Group iz Beograda, dok su Homa Fine Dining & Bistrot, Beograd, poneli nagradu u kategoriji za mala i srednja preduzeća. DP Zaliv d.o.o. iz Crvenke nagrađen je za izuzetno dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora. Miroslav Đorđević iz Novog Sada prepoznat je za svoj individualni filantropski doprinos, dok je Andrea Ćirić iz Kraljeva nagrađena za svoj nesebični doprinos u kategoriji za najmlađe filantrope. Kompanija Vega IT iz Novog Sada ponela je Nagradu tematski fokus za korporativni doprinos osnaživanju devojčica i žena, dok je Jovana Ružičić iz Beograda prepoznata za individualni doprinos u ovom domenu.

Posebne nagrade dodeljene su Miodragu Kostiću za doprinos zadužbinarstvu, Slobodanu Majstorcu za njegovu izuzetnu humanost, Nini Ninković za neumornu promociju filantropije i Ani Veljković za doprinos promociji ženskog preduzetništva.

Već 25 izuzetnih godina, Trag fondacija zagovara duh davanja, negujući kulturu filantropije koja pokreće pozitivne promene u društvu. Dodelom priznanja ovim izuzetnim pojedincima, preduzećima i kompanijama, fondacija nas sve inspiriše da gradimo snažnije, saosećajnije zajednice.

VIRTUS nagrada za 2023. godinu realizovana je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), OAK fondacije, Fondacije Čarls Stjuart Mot i Fonda braće Rokfeler.

Dobitnici VIRTUS nagrade za filantropiju za 2023. godinu

Nagrada za korporativnu filantropiju
Kompanija MK Group je, u okviru svog programa društvene odgovornosti “Podrška porodici”, tokom 2023. godine uložila 350.000 evra u renoviranje vrtića u osam zajednica širom Srbije, kako bi stvorila bolje uslove za boravak najmlađih i omogućila vaspitačima efikasniji rad. Kompanija je pružila i značajnu donaciju od preko 20 miliona dinara Materinskom domu u Kraljevu, podržavajući adaptaciju, opremanje i rad doma u kome je smešteno osam majki sa bebama. Program podrške za majke i bebe je dodatno pomogao
trudnicama i porodiljama bez osnovnih uslova za brigu o deci. MK Group aktivno podržava i Centre za podršku porodici u Nišu i Raški. Zahvaljujući ovim akcijama, 114 porodica je ostalo na okupu i obezbedilo elementarne uslove za bezbedan život svoje dece.

Nagrada za malo i srednje preduzeće
Preduzeće Homa Fine Dining and Bistrot čine vlasnici i zaposleni koji već dugi niz godina aktivno učestvuju u humanitarnim akcijama, volontirajući i donirajući odeću, hranu i druge proizvode ugroženim grupama stanovništva. Krajem prethodne godine, Homa tim je sproveo akciju organizacije ručka i na taj način donirao 40 obroka za zaposlene u Udruženju Liceulice. Ova akcija, koja je združila zaposlene Homa Bistroa i prodavce časopisa Liceulice, postala je inspiracija za dalje slične inicijative.

Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora
Preduzeće DP Zaliv već petnaest godina sarađuje sa udruženjem Plava ptica iz Kule, pružajući podršku deci i odraslima sa teškoćama u razvoju kroz seriju manifestacija “Novogodišnja čarolija”. Tokom 2023. godine, kompanija je organizovala 15. tradicionalnu Čaroliju, pružajući ne samo program i zabavu, već i donaciju novogodišnjih paketića za decu i odrasle. Zaposleni u preduzeću učestvuju u organizaciji samog događaja, a broj doniranih poklona varira svake godine, krećući se između 120 i 150 paketića. Osim manifestacije „Novogodišnja čarolija”, DP Zaliv servisira vozila Udruženja Plava ptica, a po potrebi obavlja i besplatan prevoz robe koja pristiže udruženju.

Nagrada za individualnu filantropiju

Miroslav Đorđević iz Novog Sada, posvećeni je upravitelj Fondacije Tate Novosađani. Svojom inicijativom i saradnjom sa drugim tatama i njihovim porodicama, Miroslav realizuje brojne humanitarne aktivnosti, posebno usmerene na podršku lečenju dece, nabavku terapijskih pomagala, pomoć socijalno ugroženim sugrađanima i dodelu novogodišnjih paketića za decu iz seoskih škola. Njegove aktivnosti obuhvataju širok spektar dobročinstava, uključujući prikupljanje hrane, ogreva, novca za lečenje, donacije narodnim
kuhinjama, obnove kuća porodicama, podrške poljoprivrednicima i organizaciju humanitarnih turnira i predstava. Aktivno uključuje zajednicu putem Facebook grupe koja broji preko 12.500 članova, a u tim podvizima podržava ga i supruga Jovana.

Nagrada za mlade filantrope

Andrea Ćirić, rođena u Kraljevu, ima 27 godina i živi i radi u Beogradu. Njeno filantropsko delovanje započelo je pre četiri godine organizacijom rođendanske žurke humanitarnog karaktera. Umesto tradicionalnih poklona, Andrea je pozvala svoje goste da doniraju novac tamo gde je on najpotrebniji. Pre četiri godine, prikupljenim donacijama je podržala Službu za pedijatriju u kraljevačkoj bolnici, a tokom 2023. godine, sredstva je usmerila na podršku novoosnovanom kraljevačkom udruženju za pomoć osobama sa autizmom. Kroz svoje nesebično delovanje, Andrea je postigla višestruke ciljeve – pružila je direktnu korist osobama sa autizmom, podstakla aktivno uključivanje šire zajednice u filantropske aktivnosti i podržala socijalno ugrožene grupe građana, stvarajući pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu.

Nagrada tematski fokus za korporativni doprinos osnaživanju žena i devojčica
Kroz predanost društveno odgovornim inicijativama, kompanija Vega IT iz Novog Sada ističe svoju posvećenost podršci ženama na inženjerskim pozicijama i promovisanju rodne ravnopravnosti unutar IT industrije. Inicijativa “Žene u inženjerstvu”, sprovedena tokom 2023. godine, predstavlja jedan od koraka u postizanju ovih ciljeva. Kroz ovu kampanju, Vega IT je sprovela niz aktivnosti usmerenih ka podsticanju devojčica da se oprobaju u inženjerskoj struci. Sa tim ciljem, kompanija je u protekloj godini donirala i šest stipendija srednjoškolkama i studentkinjama sa IT usmerenjem. Dodatno, kompanija svojim donacijama podržava sigurne kuće u više gradova Srbije i donira softverska rešenja ženskim organizacijama koje se bave borbom protiv rodno zasnovanog nasilja i trgovine ljudima.

Nagrada tematski fokus za individualni doprinos osnaživanju žena i devojčica
Jovana Ružičić iz Beograda, direktorka je i osnivačica Centra za mame iz Beograda, a kroz svoj rad pruža izuzetan doprinos osnaživanju žena i majki širom zemlje. U protekloj godini, pokrenula je inspirativnu inicijativu nazvanu Ženski solidarni fond koja ima za cilj pružanje pomoći ženama u krizi. Do danas, Jovana je okupila čak 43 žene donatorke Ženskog solidarnog fonda, čiji su mesečni doprinosi za godinu dana dostigli gotovo milion dinara. Fond je pomogao 12 žena koje su se suočavale sa teškom materijalnom situacijom koja im je predstavljala prepreku da zadovolje osnovne životne potrebe. Jovana ostaje u redovnom kontaktu sa svakom od podržanih žena, a donatorke redovno dobijaju informacije o tome kako je novac iz Fonda upotrebljen i kome je pomoć pružena. Tokom protekle godine, Jovana je inicirala i uspostavljanje Alimentacionog fonda, iz kojeg bi se mesečno isplaćivali iznosi neplaćene alimentacije. Nadležnim organima je predala predlog zakona o funkcionisanju ovog fonda, koji je pripremila u saradnji
sa Udruženjem pravnika Srbije.

Specijalna nagrada za doprinos zadužbinarstvu Miodragu Kostiću

Miodrag Kostić, predsednik i osnivač kompanije MK Group, nije samo uspešan privrednik, već i posvećeni filantrop sa fokusom na pružanju podrške deci i mladima. Ovaj angažman inspirisao je osnivanje Zadužbine Miodraga Kostića, koja je otvorila Palatu nauke, prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji, a najveći u regionu. Vrednost inicijalnog zaloga Zadužbine od 25 miliona evra predstavlja jedan od najvećih pojedinačnih doprinosa filantropiji u regionu, koji istovremeno revitalizuje i tradiciju zadužbinarstva. Saradnja sa Elektrotehničkim istraživačkih centara u okviru Palate nauke. Ova inicijativa, osim što pruža studentima i mladim naučnicima vrhunske uslove rada, takođe podstiče razvoj STEM oblasti i naučno istraživačkog rada. U prethodnoj godini, Miodrag Kostić je takođe ugostio najbolje učenike sa Kosova i Metohije, pružajući im posebno zimovanje u njegovom hotelu Grand na Kopaoniku.

Specijalna nagrada za izuzetnu humanost
Slobodan Majstorac, komercijalista iz Novog Sada, ističe se kao predani humanitarac sa velikim srcem. Dugogodišnji je volonter u organizaciji za zaštitu životinja „Spas“ i aktivno doprinosi humanitarnim događajima. U junu protekle godine, suočen sa tragičnom eksplozijom plinske boce u novosadskoj piceriji „Savocca“, Slobodan je donirao kožu sa obe butine stradalom mladiću Nikoli Zlatkoviću. Iako Nikola nažalost nije preživeo, Slobodan je ostao u kontaktu s njegovom porodicom, pružajući im podršku i saosećanje. Uz
ovaj gest, organizovao je niz humanitarnih događaja sa ciljem prikupljanja sredstava za pomoć deci i odraslima, obezbeđujući im neophodne lekove i hranu. Njegovi napori rezultirali su prikupljanjem oko 200.000 dinara u te svrhe.

Specijalna nagrada za doprinos promociji filantropije

Nina Ninković, hrabra dvanaestogodišnja devojčica iz Novog Sada, postala je inspiracija mladima širom zemlje tako što je, sa majkom i bakom, pokrenula prodaju krofni u Adicama kako bi prikupila sredstva za očevo lečenje u inostranstvu. Ova humanitarna akcija brzo je privukla pažnju javnosti, a njihova tezga je postala epicentar solidarnosti. Kroz akciju je prikupljeno gotovo 13.000 evra neophodnih za očevu terapiju, a akcija se proširila širom Srbije i regiona, inspirišući slične inicijative. Nina je nastavila sa svojim
humanitarnim aktivnostima, uključujući se u prikupljanje pomoći za izgradnju kuće za porodicu sa osmoro dece.

Specijalna nagrada za doprinos promociji ženskog preduzetništva
Ana Veljković iz Niša, nastavnica geografije u Gimnaziji “Bora Stanković” i Pravno-poslovnoj školi, ističe se kao posvećena edukatorka i liderka u oblasti preduzetništva, sa više od deset godina iskustva u osnaživanju žena i devojčica. Njena predanost i aktivizam rezultirali su višestrukim uspesima, posebno podržavajući srednjoškolske devojke u različitim aktivnostima. Njeno liderstvo je u prethodnoj godini dovelo do angažovanja 280 učenica u programu GirlsGo Cirkular, gde su učenice pomoću niza kurseva sticale preduzetničke i digitalne veštine u oblastima cirkularne ekonomije i STEM-a. Kao mentorka, uspela je da obezbedi i novčana sredstva za studijsko putovanje učenica u Sloveniju, podstičući tako širenje njihovih vidika i sticanje novih iskustava