Autor: R. Nikolić

Ilijana Vavan (Foto: Nikić, poslovna škola Mokrogorska)

Ilijana Vavan (Foto: Nikić, poslovna škola Mokrogorska)

I menadžeri i menadžerke – uspešni poslovni ljudi i žene, svako sa svojom zanimljivom biografskom pričom, obojenom ličnim sudbinama i biznis dinamikom, smenjivali su se na pozornici drugog dana Prolećnog Vivaldi foruma koji se tradicionalno održava na Mokroj Gori (20. – 22. marta 2024.). U toj velikoj ponudi (oko 20 govornika drugog dana Vivaldi foruma!), koju je kreirala Marija Desivojević Cvetković, selektorka ovogodišnjeg Prolećnog Vivadi foruma, izdvajamo samo tri nesvakidašnje priče o životu i o biznisu, koje su ispričale tri veoma uspešne poslovne žene.

Istovremeno, ta tri kazivanja su se savršeno uklopila u tematske nazive  foruma: Ko inovira taj dominira, Ko se inoviranja boji taj neće da postoji, Ko inovira sam svoju sudbinu kreira…

“Ne osvrćite se na komentare nekompetentnih i zavidnih ljudi”, rekla je Ilijana Vavan, rođena Sarajka, veoma ponosna na svoje jugoslovensko poreklo, na obrazovanje koje je stekla i na rodnu ravnopravnost koja je postignuta u nekadašnjoj SFRJ. Danas je Ilijana Vavan jedna od 30 najuticajnijih žena u evropskom IT sektoru i devet puta proglašena najboljom u raznim kategorijama od strane kompanije Microsoft, u kojoj je radila… Svoju karijeru započela je u Holandiji 1993. godine, gde je završila master studije informatike na holandskom univerzitetu. Prva veća firma u kojoj je radila je američki Oracle, a ubrzo posle toga prelazi u Microsoft gde ostaje 11 godina, na različitim pozicijama. Iz te američke prelazi u rusku kompaniju, u gigant za cyber bezbednost Kaspersky, pa potom u nemačku firmu VMRay, pa u dansku Milestone Systems. Ilijana je nosilac “Victress Cyber Award 2019” nagrade za najboljeg ženskog menadžera Nemačke, kao i titule “Ličnost godine 2018” (nagrada Hyatt TV) u Bosni i Hercegovini. Sada je Ilijana Vavan javni govornik, IT savetnik, član borda i osnivač kompanije ITStartup koja se bavi plasiranjem IT startup-ova na svetsko tržište.

Sa raznim se situacijama sretala u početku karijere, a najteže su joj padali komentari da mora da bira ili da bude majka ili da gradi karijeru, jer oboje – ne može.
“Na sve to sam se navikla, jer sam shvatila da moram biti u svemu puno bolja od mojih muških kolega da bih uspela. A moje najbolje oružje u borbi za to priznanje, bilo je moje znanje, obrazovanje i moj rad koji donosi rezultate”, ispričala je Vavan.

Biljana Weber (Foto: Nikić, poslovna škola Mokrogorska)

Biljana Weber (Foto: Nikić, poslovna škola Mokrogorska)

“Inovacije su presudno važne u životu, jer vam nalažu da morate da budete u top formi i mentalno i fizički”, rekla je Biljana Weber, viši potpredsednik i generalni direktor za Evropu kompanije Hewlett Packard Enterprise. U svojoj uspešnoj poslovnoj karijeri bila je direktorka IBM-a Slovenija i regionalne grupacije IBM Jugoistočna Evropa i vodila slovenačku podružnicu Microsofta. Rangirana je među 25 najboljih žena češkog biznisa 2014, 2015. i 2016. godine. Biljana Weber je diplomirana informatičarka i magistar poslovne administracije, a dokazla se kao pokretač promena u organizacijama sa različitim kulturama zaposlenih.
Njen fokus je na razvoju i privlačenju talenata za ostvarivanje poslovnih ciljeva u budućem poslovanju, ali s tim u vezi upozorava i na nedavno istraživanje kompanije Mekinsi koje se odnosi na inovativnost:

“Istraživanje Mekinsija je obuhvatilo kompanije koje prave promet od jedne milijarde godišnje, i meri koliko su investirale u inovacije u periodu od 2015. do 2022. godine. Kako se pokazalo, kompanije u SAD su investirale 80% više sredstava u inovacije od evropskih. To je i dovelo do rang liste u svetu na kojoj je najinovativnija država Kina, za njom slede SAD, dok se od evropskih država u top 10 nalaze samo još Norveška i Švedska. To je zabrinjavajuće za Evropu! To je alarm! Opasno je kada nema dovoljno inovativnosti, jer onda nema ni razvoja biznisa ni društva”, upozorila je Biljana Weber i ocenila da je teško naći ljude koji su istovremeno i kreatori i imaju sposobnost da svoje ideje sprovedu u delo.

Nina Angelovska (Foto: Nikić, poslovna škola Mokrogorska)

Nina Angelovska (Foto: Nikić, poslovna škola Mokrogorska)

Nina Angelovska, direktorka za internacionalni razvoj u kompaniji Ananas kaže: “Ne kajem se ni za jednu odluku koju sam donela. Praktično, većina odluka je bila odgovor na prilike koje su mi se ukazale i koje sam prihvatila. Konkretno, odluka da prihvatim visoko odgovornu funkciju u Vladi Severne Makedonije kao ministarka finansija, bila je jedna od najtežih i ujedno najhrabrijih odluka koje sam donela, a glavni motiv je bila prilika da uradim nešto dobro”.

Bilo je to pre pet godina. Danas ova 35-godišnja mlada poslovna žena već ima neverovatan karijerni put: bila je preduzetnica 10 godina i suosnivač Grouper.mk, vodeće platforme za e-trgovinu u toj zemlji. Njena kompanija je doprinela povećanju onlajn prodaje u Makedoniji za više od 350% i edukovala je hiljade kupaca i preduzeća o tome kako da kupuju i prodaju onlajn. Zato je 2018. stigla na „Forbsovu listu 30 ispod 30“ za Evropu, a 2019. godine UNCTAD je Ninu prepoznao kao jednu od sedam globalnih eTrade for Vomen Advocata. A onda je usledio zaokret kada se 2019. godine pridružila Vladi Republike Severne Makedonije, kao ministarka finansija. Vodila je implementaciju mnogih ekonomskih i fiskalnih mera tokom krize COVID-19 do septembra 2020. godine. Nina Angleovska je postavila digitalizaciju i nove tehnologije u centar savremenih poslovnih i životnih tokova Severne Makedonije.

“Sve odluke koje sam donosila učinile su me ovakvom kakva sam danas, iako ni sa jednom odlukom put nije bio lak. Ali, sve prevaziđene prepreke i problemi nas čine jačima za budućnost. Živimo u zaista brzom svetu. Gde god da krenemo i šta god da uradimo, uvek će biti problema i prepreka. Zato je ključno da izaberemo probleme koje želimo da rešimo. I na kraju dana, kada ih rešiš, zaboraviš koliko je nešto bilo teško, a ono što ostaje je iskustvo i naučene lekcije”, ocenila je Nina Angelovska, predstavljajući svoj inovativni poslovni put na Prolećnom Vivaldi forumu, na Mokroj Gori, u organizaciji poslovne škole Mokrogorska.