Tijana Tadić

Tijana Tadić

„Transformacija nikad nije bila brža. Evo, u prošlih godinu i po dana pandemije, ubrzani su procesi koje smo nekoliko godina pokušavali da realizujemo – rad od kuće, fleksibilne forme rada i slično. Sa svim tim smo se godinama unazad mučili da ih uvedemo! A u pandemiji smo ih uveli – odmah! Jer smo bili primorani. Tu je uloga HR najvažnija – da se gradi kultura u kojoj će ljudi biti prihvaćeni i želeće da rade i da grade sebe“, ocenila je Tijana Tadić, HR direktorka kompanije Pepsico u Srbiji.

Ona ističe da će dobar deo poslova preuzeti nove tehnologije, čet botovi i algoritmi, ali ono što će preostati jeste uloga lidera u promeni kulture. „HR službe ja vidim kao korporativnog gurua koji će voditi kompaniju kroz transformacije“, rekla je Tadićeva i ocenila da se postavlja pitanje etičnosti upotrebe podataka koje dobrovoljno „kačimo“ na društvene mreže, iako su oni nama tamo legitimno dostupni.

Vladimir Pištalo

Vladimir Pištalo

U okviru popularnih „Kasnih noćnih razgovora“ (Late night talk) gostovao je Vladimir Pištalo, pisac i direktor Narodne biblioteke Srbije. Ovaj dobitnik NIN-ove nagrade za roman o Nikoli Tesli, podsetio je učesnike Vivaldi foruma na značaj onoga što čovek stvara, uz naglasak da je to još vrednije kada neko to kreira potpuno sam bez ičije pomoći, na primer, kao što su to radili Nikola Tesla i Ivo Andrić. Talenat, kreacija, rad i inspiracija, jednako su važni i u umetnosti i u preduzetništvu, rekao je Pištalo.

HR direktorka Pepsika je, pominjući nedavnu Gartner studiju u kojoj je devet od deset anketiranih direktora ocenilo da je digitalizacija njihov ključni prioritet, navela da su HR direktori imali drugačiji stav: smatrali su da je najvažnije upravljanje ljudima i talentima. Upravo su to momenti o kojima treba posebno voditi računa u ovim vremenima velikih i brzih transformacija, objasnila je Tadićeva.