Kompanija Wien Energie (FOTObyHOFER/Christian Hofer)

Kompanija Wien Energie (FOTObyHOFER/Christian Hofer)

Nakon izuzetno blagog oktobra i prvih nedelja novembra počela je da raste potražnja za daljinskim grejanjem u Beču. U cilju očuvanja rezervi gasa bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ počelo je ovog vikenda da koristi ekstra lako ulje za loženje u toplanama, saopštila je kancelarija Grada Beča u Beogradu, Eurocomm PR.

Četiri bečke toplane koriste gas kada je velika potrošnja u slučaju posebno niskih temperatura i kada kombinovane toplane-elektrane ne rade. U ovoj grejnoj sezoni sistemi će redovno koristiti ulje za loženje. „Wien Energie“ je uskladištio do sada skoro 20.000 tona ulja za loženje i zaključio dodatne ugovore o snabdevanju. Sve toplane zajedno imaju snagu od 1.250 megavati i u slučaju nedostatka gasa mogu garantovati snabdevanje Beča zajedno sa spaljivanjem otpada, biomasom i industrijskom otpadnom toplotom.

„Tokom leta smo skladišta gasa popunili do preko 90 odsto. Uprkos tome glavni prioritet je štednja gasa gde god je to moguće. Stoga će naše toplane koristiti ulje za loženje. Ovo je neophodna mera kako bi se obezbedilo snabdevanje u ovoj kriznoj zimi. Mi radimo na klimatski prihvatljivim alternativama za naftu i gas. Do 2040. godine želimo da se daljinsko grejanje u Beču proizvodi isključivo klimatski neutralno“, izjavio je Mihael Štrebl, predsednik upravnog odbora „Wien Energie“.