Zajmovi za podsticanje zelene tranzicije i konkurentnosti lokalnih MSP

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje 60 miliona evra za finansiranje OTP banci u Srbiji, saopštila je ta banka. Kao deo tog finansijskog paketa, 10 miliona evra zajma namenjeno je Go Green programu za MSP (mala i srednja preduzeća), koji podržava Evropska unija (EU).

Navedeni finansijski paket će omogućiti OTP banci Srbija da nastavi da podržava ulaganja malih i srednjih preduzeća u unapređenje tehnologije i opreme, povećanje konkurentnosti, kao i pružanje podrške izvoznim potencijalima. Povrh toga, ovaj zajam podržava i zelenu ekonomiju Srbije, imajući u vidu da će 50 odsto kredita za MSP i 70 odsto dela namenjenog programu Go Green za MSP biti u skladu sa  EBRD inicijativom ka Tranziciji zelene ekonomije (GET).

Po uspešnom okončanju svojih investicionih projekata, mala i srednja preduzeća koja se finansiraju kroz program Go Green za MSP, imaće pravo na povraćaj novca u iznosu od 10 odsto iznosa zajma ili 15 odsto za investicije u obnovlјive izvore energije i pojedine projekte u poljoprivredi. EU će obezbediti podsticaje kako bi pomogla da se premosti jaz između visokih početnih troškova i budućeg povraćaja investicija.

MSP predstavljaju okosnicu srpske privrede i obezbeđuju dve trećine radnih mesta u zemlјi. Unapređenje njihovog pristupa finansijama od vitalnog je značaja za održiv i inkluzivan ekonomski rast Srbije, ali i njenu integraciju u regionalna i globalna tržišta.

OTP banka Srbija je dugogodišnji partner EBRD-a sa jakim referencama u pogledu podrške domaćim MSP, sa fokusom na zelenu tranziciju i održivost. Ona je i najveći kreditor za fizička i pravna lica i druga po veličini banka u zemlјi. Sa 155 filijala širom regiona, dobro je pozicionirana i u stanju je da obezbedi finansiranje preduzeća i van najvećih gradova.

EBRD je do danas u Srbiju uložila više od 8,7 milijardi evra kroz 340 projekata, od kojih je gotovo 70 odsto predstavljalo podršku privatnom sektoru.