Za specijalitet juga Srbije, “Leskovačka ljutenica” Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije doneo je rešenje kojim je registrovana oznaka geografskog porekla, saopštila je Regionalna privredna komora (RPK) Leskovac 15. novembra 2023. godine. Kako je navedeno, to je ime porekla za autohtoni prehrambeni proizvod koji se dobija od uprženog i pasterizovanog povrća i to od svežeg paradajza i sveže ljute paprike (odgovarajućih sorti i kvaliteta) i proizvodi se isključivo na tradicionalni način.

Goran Jović, direktor RPK PKS Leskovac

Goran Jović, direktor RPK PKS Leskovac

Goran Jović, direktor RPK Leskovac, istakao je na konferenciji za medije, da je procedura zaštite ovog brenda trajala oko dve godine, uz veliku pomoć Grada Leskovca. “Ovo je još jedan brend sa oznakom geografskog porekla našeg kraja, a svaki brend koji se zaštiti postaje nasleđe svih generacija. Jedina smo privredna komora u Srbiji koja se bavi očuvanjem autentičnog i drago mi je da smo uspeli u tome, jer smo do sada zaštitili Leskovački roštilj, Leskovačko roštilj meso, Leskovački ajvar i Leskovačku spržu. Sa “Leskovačkom ljutenicom”, naši proizvođači su ponosni nosioci pet zaštićenih brendova. Od njih su tri i međunarodno zaštićena, što znači da imamo još posla oko internacionalne zaštite brendova”, rekao je Jović.

Povodom uspešno urađene sertifikacije i dobijanja rešenja o registrovanom geografskom poreklu za “Leskovačku ljutenicu” uručene su izahvalnice gradu Leskovcu i proizvođačima.

U izjavama za medije, Goran Jović je naveo da je “Leskovačka ljutenica” 85. zaštićeni proizvod na nivou Srbije: “Ali, tu nije kraj, jer nam je cilj da se taj proizvod zaštiti i na međunarodnom nivou, kao što smo to uradili sa ajvarom. Naime, od 85 proizvoda ukupno zaštićenih u Srbiji, samo su tri zaštićena na međunarodnom nivou, dok ih, recimo, Hrvatska ima 22. To dovoljno govori da zaostajemo i da bi trebalo što više proizvoda zaštititi i međunarodnim sertifikatima. U narednom periodu ćemo raditi na zaštiti leskovačke mućkalice”, najavio je Jović.

(Foto: RPK PKS Leskovac)

(Foto: RPK PKS Leskovac)