Vadim Maksimenko, generalni menadžer Servier Srbija

Vadim Maksimenko, generalni menadžer Servier Srbija

Vodeća francuska farmaceutska kompanija Servier obeležila je 15 godina rada u Srbiji. Servier je internacionalna farmaceutska kompanija u privatnom vlasništvu, prisutna je u 150 zemalja sveta, zapošljava više od 21.000 ljudi, a tokom 2022. godine ostvarila je promet od 4.9 milijarde evra. Vadim Maksimenko, generalni menadžer Servier Srbija kaže u intervjuu za naš portal, da samo u ovoj godini lekove kompanije Servier koristi 380.000 građana Srbije:

“Naše najveće zadovoljstvo je što pacijentima možemo da ponudimo najkvalitetniju terapiju koja se može dobiti za određene teške bolesti. Na polju kardiovaskularnih oboljenja mi smo vodeća kompanija u Republici Srbiji. Kao menadžer zadovoljan sam i što je Servier najbrže rastuća inovativna kompanija na tržištu Srbije poslednjih godina sa oko 17% rasta godišnje i veoma ponosan na naš tim, koga čine većinom lekari, farmaceuti i ekonomisti. Svojim svakodnevnim angažmanom i posvećenošću olakšavaju i unapređuju živote pacijenata Srbije i značajno napreduju i u profesionalnom i ljudskom smislu“.

*Servier je velika multinacionalna kompanija, koliko je za vas bitno malo tržište kao što je srpsko?

„Srbija jeste veoma značajna za naš rad i to se pokazuje po rastu i razvoju naše kompanije. Počeli smo da radimo sa troje zaposlenih, a danas smo jedina francuska farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji, sa timom od preko 60 visokokvalifikovanih kolega, što zapravo govori i o našoj važnoj ulozi kao poslodavca na ovom tržištu. Imamo mnogo planova koje želimo da realizujemo i nadamo se dobroj saradnji sa nadležnim institucijama zdravstvenog sistema i države Srbije“.

*Šta je najveća korist koju je prisustvo Servier-a donelo građanima i zdravstvenom sistemu?

„Servier je najpoznatiji po terapijama za kardiovaskularne bolesti, ali imamo lekove i u drugim terapijskim indikacijama kao što su dijabetes i bolesti vena. Poslednjih 5 godina pacijentima u Srbiji dostupni su i naši inovativni onkološki proizvodi. Naša misija je da obezbedimo više inovativnih terapijskih opcija u jednoj tableti, kako bi borba protiv hipertenzije bila efikasnija. Na taj način se povećava efikasnost terapije kao i komfornost pacijenta da lakše prati preporučeni režim uzimanja leka. Takođe smo lansirali lek koji predstavlja kombinaciju pojedinačnih lekova protiv hipertenzije i visokog holesterola. Reakcije pacijenata su odlične, što nas dodatno motiviše da radimo još više kako bismo u budućnosti obezbedili nove mogućnosti u okviru ovih terapijskih opcija. Posebno želim da pomenem da na polju lečenja venskih bolesti, naši proizvodi imaju veoma važno mesto”.

Da li Servier ima lekove i za oblast onkologije, jer kancer uzima sve više života?

“Važna tema u kojoj smo mi veoma aktivni je onkologija. U onkologiji smo u poslednjim godinama načinili velike korake, osigurali smo da se lekovi nađu na tržištu Srbije i tako obezbedili terapijske opcije za pacijente u oblastima lečenja gde i dalje postoji velika potreba, a najviše u lečenju digestivnih malignih oboljenja. U saradnji sa našim partnerima, Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, činimo ogromne napore da se ti lekovi nađu na listi lekova i da time budu besplatni za pacijente. Na globalnom nivou, Servier radi na stalnim inovacijama u 4 terapijske oblasti: kardiometaboličke bolesti, onkologija, imuno-inflamatorne i neurološke bolesti“.

Najveća vrednost inovativnih farmaceutskih kompanija je kontinuirano istraživanje novih lekova za najteže bolesti. Koliko Servier investira u nove lekove?

„Servier reinvestira čak 20% ukupnog prometa u istraživanje i razvoj novih lekova, od toga 50% u onkološke proizvode, koji će doprineti uspešnijem lečenju, produženju i podizanju kvaliteta života. Istraživanje i razvoj većinski su usmereni na maligna oboljenja koja se teško leče i za koje još uvek ne postoje odgovarajuće terapijske opcije, kao što su gastrointestinalni karcinomi (karcinom debelog creva, karcinom želuca, karcinom pankreasa, karcinom žučnih puteva, hematološki, tumori pankreasa i pedijatrijski tumori. Verujemo da će ovo biti važno za pacijente u Srbiji i doprineti smanjenju mortalitet od raka koji je najveći na Balkanu“.